North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Fraudă de 8 milioane de euro cu fonduri UE pentru echipamente medicale – Percheziții și suspecți în București

Parchetul European (EPPO) din București a efectuat marți cinci percheziții în capitală, în cadrul unei investigații privind o fraudă de 8 milioane de euro care implică fonduri europene destinate achiziționării de medicamente și echipamente în timpul pandemiei de COVID-19.

Conform anchetei, în perioada 2020-2022 a fost creată o rețea infracțională care manipula achizițiile publice de măști de protecție, dezinfectanți și alte consumabile medicale pentru spitale, școli și alte instituții de stat, favorizând anumiți furnizori prestabiliți, implicați în schema de fraudare, potrivit unui comunicat al Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Trei persoane cercetate au fost aduse la biroul EPPO din București pentru a fi informate despre statutul lor de suspecți. Achiziția de echipamente medicale a fost finanțată prin programul REACT-EU.

Se estimează că activitățile documentate până în prezent au cauzat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro bugetului UE. Ancheta este în curs de desfășurare pentru a determina amploarea activităților infracționale suspectate și prejudiciul financiar total.

Ancheta și perchezițiile au beneficiat de sprijinul Structurii de Sprijin EPPO din România, al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale, al Direcției Generale Anticorupție și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

About Author