Departamentul de Arte textile-Design textil, din cadrul Universităţii de Artă și Design Cluj-Napoca, prezintă expoziţia: „Arta Firelor”, expoziţie de artă textilă proiect ce aduce în prim plan două tehnici de transpunere ale artelor textile: o tehnică clasică a artei tapiseriei- tehnica ţeserii pe război de ţesut vertical și o tehnică modernă de transpunere ce oferă noi valenţe artei textile- tehnica tufting.
Lucrările prezentate în expoziţie sunt realizate de studenţi, în atelierele Departamentului Arte textile-Design textil, sub coordonarea conf. univ. dr. Livia Petrescu și a conf. univ. dr. Anca Pintilie.
Tehnica tufting este o tehnică a artelor textile utilizată frecvent în arta contemporană, deoarece permite folosirea unei game variate de materiale textile cum ar fi lână, bumbac, mohair, fire de mătase și chiar materiale reciclate. Această varietate de materiale permite studenţilor să experimenteze texturi și culori în lucrări cu tematică abstractă sau figurativă în funcţie de viziunea lor artistică. În tehnica tufting suprafeţele textile sunt realizate prin inserarea firelor textile într-un material de bază pentru a crea modele, texturi și forme, oferind un grad înalt de libertate în transpunere. Fiind o tehnică versatilă în ceea ce privește dimensiunile, este potrivită pentru o gamă largă de proiecte artistice cu un nivel sporit de complexitate și profunzime, oferind oportunităţi nelimitate pentru creativitate și exprimare artistică.
Tehnica tufting a devenit o modalitate captivantă și inovatoare în arta contemporană, iar studenţii o folosesc pentru a explora noile direcţii artistice și pentru a aduce un aer proaspăt în lumea artei textile.
Tehnica ţesutului este o tehnică milenară a cărei istorie este strâns legată de însăși evoluţia societăţii umane. Totodată este o tehnică specifică artei tapiseriei, artă cu o istorie remarcabilă ce se întinde pe parcursul a câtorva sute de ani. Prea des, în arta zilelor noastre, sunt ocolite tehnicile de transpunere mai laborioase și astfel, o artă precum tapiseria riscă să fie dată uitării. Conservarea acestei arte prin practicarea ei și aducerea în contemporaneitate a tehnicilor sale, este una dintre misiunile asumate de Departamentul Arte textile-Design textil.
Sub coordonarea cadrelor didactice ale departamentului, studenţii experimentează diversele tehnici ale artelor textile și aplicaţiile acestora în artă și design.
Expun studenţii: Borbeiu Antonia, Cioată Andreea, Ciorogariu Raluca, Gheorghiu Gabriela, Lupu Corina, Mile Mara, Szakács Csaba, Ștefan Alexandra, Bisericaru Andreas, Bora George, Creţu Maria, Culcear Bianca, Duca Andreea, Grecu Denisa, Hriţcu-Meşenschi Diana, Kovács Anna, Lupu Denisa, Lupu Oana, Moruzi Liana, Paneș Anamaria, Pânzariu Ştefan, Paraschivescu Karin, Sfârlea Bianca.
Proiectul expoziţional Arta Firelor: Expoziţie de artă textilă este realizat sub coordonarea cadrelor didactice ale Departamentului Arte textile– Design textil: conf. univ. dr. Livia Petrescu, conf. univ. dr. Anca Pintilie, lect. univ. dr. Axenia Roșca, asist. univ. drd. Andreea Holotă și laborant univ. drd. Vlad Bulgăr.
Expoziţia este realizată de Departamentul Arte textile-Design Textil din cadrul Universităţii de Artă și Design Cluj-Napoca în parteneriat cu Muzeul Municipal Dej. Comisar de expoziţie: Loredana Gheorghiu.
RECOMANDĂRILE REDACȚIEI
Incediu în localitatea clujeană Mica
Mașini distruse pe o stradă din Cluj-Napoca
Accidente rutiere la foc automat