North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Prima pagină » ARTICOLE » Ucraina, România, Bulgaria, „idioții Europei”. Critici dure și o analiză a situație sanitare din partea mass media germane

Ucraina, România, Bulgaria, „idioții Europei”. Critici dure și o analiză a situație sanitare din partea mass media germane

Foto: Captură ecran Hamburger Morgenpost

Ziarul german Hamburger Morgenpost analizează situația critică a țărilor din Europa de Est, în special Ucraina, România și Bulgaria. Publicația folosește un titlu dur „Idioții Europei”, sintagmă folosită de către bulgarul Angel Kuntschew, inspector șef de sănătate, pentru a descrie situația dramatică din țara sa.

„Este un iad, ca într-un război”. Aproape nimeni nu își poate imagina ce se confruntă în prezent cu medicii și asistentele în Europa de Est. Situația corona este catastrofală, pandemia face furori la o scară fără precedent. Cum s-ar putea întâmpla asta?, scriu cei de la Hamburger Morgenpost.

„Vaccinează-te! (…) Dumnezeu se descoperă și prin știință”, a predicat recent pastorul român Valeriu Roșcan. De fapt, un astfel de apel al unui duhovnic ortodox român este o raritate, pentru că tocmai închinătorii acestei confesiuni sunt cei care alimentează scepticismul cu privire la vaccinări. Arhiepiscopul constănțean Teodosie, de exemplu, susține că nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care vaccinează „își semnează condamnarea la moarte”, predică Teodosie. Biserica Ortodoxă, la care profesează 86 la sută dintre români, este extrem de influentă în țară, notează ziarul german, potrivit G4 Media.

Dar nici politica nu este cu totul nevinovată: „Practic am oprit pandemia”, a spus președintele Klaus Iohannis în iunie, când incidențele erau scăzute. La începutul lunii mai, 34 la sută dintre cei chestionați doreau să se vaccineze – în septembrie era doar 16 la sută, potrivit sondajelor institutului IRES din București, se arată în același ziar potrivit aceleiași surse citate.

Politicienii din Bulgaria au fost, de asemenea, responsabili pentru rata scăzută de vaccinare. Partidele naționaliste extraparlamentare, cum ar fi Ataka (atac) și Wasrashdane (renaștere), neagă Corona și cresc gradul de atitudine împotriva vaccinării. Odată cu creșterea numărului de cazuri, țara a introdus acum restricții. „Dacă continuăm să ne comportăm ca idioții Europei și să nu ne vaccinăm, ne vom afecta grav economia și turismul”, a avertizat inspectorul șef de sănătate Angel Kuntschew, notează germanii de la Hamburger Morgenpost.

Citește articolul Hamburger Morgenpost:

„Europas Idioten“: Warum die Corona-Lage im Osten völlig eskaliert

Dacă ai informații, imagini, video-uri ce pot deveni o știre de interes public, nu ezita și contactează-ne pe contul nostru de Facebook sau la adresa de email ntnewsromania@gmail.com.