North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Maşina lui Nicolae Ceauşescu urmează să fie scoasă la licitaţie

Maşina primită de Nicolae Ceauşescu de la Şahul Iranului, în anul 1974, urmează să fie scoasă la licitaţie, iar cetăţenii iranienii sunt foarte interesaţi să cumpere automobilul.

„Colecţionarii iranieni stau la coadă pentru a licita la o maşină de lux, oferită regretatului dictator comunist Nicolae Ceauşescu în 1974 de către şahul Iranului pentru a marca alegerea sa ca preşedinte al dispărutei Republici Socialiste România.”, scrie Reuters.  

Modelul Paykan Hillman Hunter, produs începând cu 1967, a fost prima maşină construită de Compania Naţională Iraniană şi a devenit un reper al industriei locale, dar şi o comoară naţională.  

„Interesul este uriaş. Am primit peste 100 de oferte. Colecţionarii români sunt prezenţi, însă majoritatea ofertelor sunt trimise de iranieni care vor să aducă înapoi în ţara lor un simbol naţional al anilor ’70”, a declarat Alina Panico, reprezentant al casei de licitaţii Artmark.  

Maşina scoasă la licitaţie este în stare tehnică foarte bună şi are un motor de 1,5 litri în patru cilindri care dezvoltă 54 de cai-putere. Modelul poate atinge o viteză maximă de 145 km/oră.  

Preţul de pornire este de 4.000 de euro, însă Alina Panico estimează că maşina s-ar putea vinde cu cel puţin 10.000 de euro.

About Author