North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Jurnalul unui adolescent român în Texas | Ep. 7

Vizităm NASA, facem cunoștință cu Quinceañerele, participăm la Superbowl. Plus, cizmele de cowboy și semnificația lor. Noi informații tipic americane transmise de Mureșan Theodor în al său Jurnal texan.

Săptămâna 23 | 17- 24 ianuarie

Weekend-ul acesta am fost pentru a 2-a oară, într-un context diferit de această dată, împreună cu organizația mea de plasament ASSE. Scopul vizitei mele în ,,Bayou City” a fost de a vizita împreună cu alți exchange students centrul NASA, monumentul San Jancito și Houston Museum of Natural Science. Orașul Houston a fost numit după primul președinte al statului Texas Sam Houston care a ajutat statul Texas în a-și câștiga independența față de Mexic.

De la fondarea orașului Houston a primit multiple porecle cum ar fi “Bayou City”, care derivă de la “Baghdad on the Bayou”, reprezentând cele 10 râuri din jurul orașului, “H-Town”, „Space City”, datorită bazei NASA din zonă, și „Clutch City”, nume pe care-l primește de la echipele de baseball, basketball și football care reprezintă orașul. 

Am intrat în Bayou City prin vestul orașului pe autostrada I-10 și am avut ocazia de a observa orizontul nocturn creat de zgârie norii din Houston. Sâmbătă dis-de-dimineață ne-am îndreptat spre centrul NASA din Houston. Houston a fost ales drept un oraș adecvat pentru a susține un centru NASA datorită climatului însorit, prețul terenului pentru a construi baza și pentru universitățile din zonă, precum University of Texas at Austin, Texas A&M și Rice University care pot furniza savanți și fizicieni.

În cadrul centrului am avut șansa de a vedea renumita rachetă “Apollo 11”.  Rolul misiunilor Apollo a fost nu doar de a pune un om pe Lună ci și de a trece peste frontiera finală a umanității, cosmosul. În cadrul centrului NASA am avut ocazia de a vedea tehnologia utilizată pentru a crea “Stația Spațială Internațională”, planurile pentru viitoarele misiuni marțiene și tehnologia utilizată de astronauți în spațiu.

Tot sâmbătă am vizitat monumentul de la bătălia de la San Jacinto. Bătălia de la San Jancito a fost o bătălie decisivă în cadrul revoluției și secesiunii texane față de Mexic. În cadrul bătăliei de la San Jacinto armata texană condusă de generalul Sam Houston a învins armată mexicană condusă de președintele Mexicului și generalul armatei mexicane Antonio Lopez de Santa Anna. În urma bătăliei și a capturării generalului Santa Anna, Texasul și-a câștigat independența.

Monumentul de la San Jacinto e cu mult mai înalt decât cel din Washington, cu 2 metri, și e construit în terenul mlăștinos în care a avut loc lupta. Duminică am vizitat “Houston Museum of Natural Science”. Muzeul este construit pe 4 etaje, iar fiecare etaj are propria sa tematică. Primul etaj reprezenta istoria naturii subterane, a faunei și a florei, colecțiile variind de la minerale extrase din jurul planetei, bijuterii confecționate din metale prețioase până la fosile de dinozauri. Al 2-lea etaj are pavilioane dedicate atât istoriei Texasului și a Statelor Unite cât și culturilor de pe continentul Nord American. Ultimul etaj avea pavilioane dedicate modului prin care putem rezolva problemele aduse de încălzirea globală.

Săptămâna 24 | 24 ianuarie-7 februarie

Vorbind de încălzirea globală, miercuri, 1 februarie, am luat parte la campionatul pe district pentru debate, în Pleasanton, unde împreună cu partenerul meu ne-am prezentat cazul nostru care rezolva problema încălzirii globale și a utilizării surselor energetice care elimină dioxid de carbon.

În urma campionatului pe district eu și partenerul meu de debate ne-am calificat mai departe la stat drept cea mai bună echipă din district. Campionatul statal urmează să fie organizat în pe campusul “University of Texas at Austin”, în propria capitală a statului Texas.

Liga interșcolară a universității a fost creată de Universitatea Texas din Austin pentru a oferi conducere și îndrumare dezbaterilor din școlile publice și profesorilor de atletism. Din 1910, UIL a devenit cea mai mare organizație inter-școlară de acest gen din lume. UIL continuă să funcționeze ca parte a Universității din Texas, sub auspiciile Vicepreședintelui pentru Divizia Campus și Implicare Comunitara .

UIL există pentru a oferi concursuri educaționale extracurriculare academice, atletice și muzicale. Inițialele UIL au ajuns să reprezinte o competiție educațională de calitate administrată de școlari în mod echitabil.Participarea învață că este un privilegiu și o onoare să-ți reprezinte școala. Elevii învață să câștige și să piardă, a lua cât și a da. Automotivarea și curiozitatea intelectuală sunt esențiale pentru cei mai buni participanți. Antrenamentul fizic și obiceiurile bune de sănătate sunt esențiale pentru cei mai buni sportivi.

Competiția interșcolară este o modalitate bună de a încuraja tinerii să-și îmbogățească educația și să-și extindă orizonturile. Experiențele de leadership și cetățenie prin activități interșcolare ajută la pregătirea elevilor pentru o viață mai utilă și mai sănătoasă.

Idea  UIL a aparut  în 1904, când dr. S.E. Mezes, președintele Universității din Texas, a decis că cea mai importantă universitate a statului trebuie să fie de folos întregului stat. La acea vreme s-a simțit că, dacă nu va fi inițiat un program de sensibilizare, universitatea va deveni elitistă și izolată de societate în ansamblu.

Mezes l-a trimis pe William Sutton, decanul școlii de educație, să viziteze Wisconsin, care avea cel mai important departament de dezvolatare din SUA, oferind biblioteci de referință, specialiști ca lectori și diverse alte servicii în afara campusului. La 7 iunie 1909, Sutton a descris „Planul Wisconsin” consiliului de administrație al UT, care a alocat cu promptitudine fonduri pentru crearea Biroului de extindere a UT.

În anul următor, dr. Mezes a creat Liga de dezbateri a liceelor ​​din Texas ca parte a Biroului de extindere. Douăzeci și opt de școli s-au alăturat Ligii, care a intrat sub conducerea dr. E.D. Shurter. De asemenea, l-a numit pe profesorul Charles Ramsdell să investigheze necesitatea unei organizații sportive de liceu. După ce a vorbit cu oficialii școlii publice, profesorul Ramsdell a sugerat organizarea unei Asociații Interșcolare de Atletism. Propunerea a fost aprobată și cele două organizații fondatoare ale UIL, Liga Dezbaterilor din Texas și Asociația Atletică Interșcolară au devenit operaționale.

În 1913, Liga de Dezbateri și Asociația Atletică au fuzionat pentru a forma Liga Interșcolară a Universității, în Biroul Serviciilor Școlilor Publice, din Departamentul  de Extindere  a Universității din Texas. Astăzi, Liga funcționează ca parte a Universității din Texas, sub auspiciile vicepreședintelui pentru diversitate și implicare comunitară.

Din 1910, evidențele și realizările participanților la liceul de stat au justificat decizia Universității de a susține acest program școlar public. UIL a devenit cea mai mare organizație interșcolară de acest gen din lume și este liderul  unor grupuri similare la nivel național. UIL există pentru a oferi concursuri educaționale extracurriculare academice, atletice și muzicale. Programul este atât de reușit încât unul din doi liceeni a participat la un eveniment UIL înainte de absolvire. Inițialele „UIL” au ajuns să reprezinte o competiție educațională de calitate.

Săptămâna 25 | 7 februarie- 14 februarie

Miercuri am apărut împreună cu echipa de debate pe prima pagină a ziarului local anunțând calificarea noastră la campionatul statal. Au editat greșit numele meu, dar pana in iunie au timp să îl învețe în mod corect  😉.

În acest timp la școală ne este interzis să deținem telefoane mobile personale din motive de siguranță; cu toate acestea, aceste dispozitive trebuie să rămână oprite, plasate pe silențios sau să vibreze, precum și puse la loc în timpul zilei de instruire, inclusiv în timpul tuturor testelor, cu excepția cazului în care sunt utilizate în scopuri de instruire aprobate.

Elevii pot „verifica” dispozitivele în perioadele de tranziție către o altă sală de clasă și pot folosi dispozitivele lor în timpul prânzului. Dispozitivele audio, inclusiv airpod-urile, căștile (cu fir sau fără fir) și difuzoarele (cu fir sau fără fir) NU SUNT permise în timpul zilei de instruire. Dispozitivele audio SUNT permise NUMAI ÎNAINTE/DUPĂ școală și în timpul prânzului. Acest PRIVILEGIU de a avea voie să folosim dispozitive electronice în timpul prânzului poate fi luat și va fi luat dacă este abuzat de către studenți. Elevii aflați că încalcă regulile de tipul „Deținerea și utilizarea dispozitivelor personale de telecomunicații…” li se  confisca dispozitivul. Cam dură legislația dar unde-i regula …

Duminică, împreună cu familia gazdă și niște prieteni de familie, ne-am strâns în fața televizorului pentru a viziona unul dintre cele mai importante evenimente de pe continentul Nord American, Superbowl-ul. Superbowl-ul e meciul final din NFL, Liga Națională de Fotbal American, dintre cele mai bune echipe, Kansas City Chiefs și San Francisco 49ers.

Super Bowl LVIII a fost jucat pentru a determina campioana Ligii Naționale de Fotbal (NFL) pentru sezonul 2023. Într-o revanșă a Super Bowl LIV de patru ani mai devreme, campioana Conferinței Americane de Fotbal (AFC), Kansas City Chiefs, a învins pe campioana Conferinței Naționale de Fotbal (NFC), San Francisco 49ers, cu 25–22 în prelungiri. Chiefs a devenit prima echipă care a câștigat Super Bowl-uri consecutive de la New England Patriots în 2004.

Meciul a fost jucat pe 11 februarie 2024, pe stadionul Allegiant din Paradise, Nevada. Acesta a fost primul Super Bowl care a avut loc în statul Nevada. A marcat al treilea an consecutiv în care Super Bowl a fost jucat în vestul Statelor Unite, după orașele gazdă Inglewood, California, în 2022 și Glendale, Arizona, în 2023.

Superbowlul generează peste 3 miliarde de dolari și peste 350 de milioane de oameni vizionează meciul care anul acesta a fost ținut în Allegiant Stadium, Las Vegas, Nevada. Superbwol-ul pentru americani e echivalentul finalei Champions League pentru europeni, singura diferență fiind concertul susținut de un artist popular în timpul pauzei dintre a 2-a și a 3-a repriză.

Săptămâna 26 | 14 februarie-19 februarie

Sâmbătă am luat parte, împreună cu mama gazdă și fratele meu, la o quincenera. Quincenera ar fi echivalentul majoratului în România, doar că aceasta este predominantă în comunitatea hispanică și este sărbătorită doar de fete atunci când împlinesc vârsta de 15 ani.

În timp ce în majoritatea Statelor Unite este obișnuită să sărbătorească un sweet sixteen, o quinceañera este obișnuită în rândul populației mexican-americane din California până în Florida, precum și în celelalte comunități hispanice din întreaga țară și Puerto Rico. Quinceañerele au fost sărbătorite de la mijlocul până la sfârșitul anilor 1970 în Los Angeles și San Diego și la începutul anilor 1980 în diferite părți ale Texasului.

În ultimii ani, Quinceañerele au câștigat popularitate în Statele Unite. Cărțile și alte publicații despre Quinceañeras distribuite în Statele Unite includ din ce în ce mai mult versiuni în engleză ale lucrărilor originale în spaniolă. Acest lucru arată influența tot mai mare a culturii hispanice și latino în cadrul culturii americane mai largi. Popularitatea tot mai mare a sărbătorii a început să ducă la o creștere a comercianților cu amănuntul și a afacerilor  care se adresează direct tinerelor femei hispanice sau latino.

O altă diferență dintre quincenera și majorat ar fi faptul că oricine poate lua parte la o quincenera chiar dacă nu ești invitat, atâta timp cât te duci cu scopul de a te distra și de a nu crea probleme. În cazul nostru noi am fost invitați.

Și pentru ca trebuia sa particip la petrecere încălțat corespunzător mi-am îndeplinit o dorință mai veche. Am ajuns și la un magazin dedicat clasicelor cizme de cowboy. Tatăl gazdă m-a învățat câteva reguli generale când vine vorba de cizme. În primul rând, trebuie purtați pantalonii suficient de lungi. În acest fel, dacă ești în șa, sunt încă suficient de lungi. Dacă vezi pe cineva ai cărui pantaloni nu sunt suficient de lungi, s-ar putea să spună că este prima pereche de cizme.

Cu cizmele, există un milion de opțiuni de design, iar acele alegeri pot defini cine ești. Diferitele activități necesită diferite tipuri de cizme. Pentru activitățile cotidiene poți purta un model care ar fi considerat o cizmă rotundă, dar dacă ești acasă la fermă sau mergi la un rodeo, vei purta cizme care sunt cu adevărat funcționale – suficient de dure pentru a fi folosite toată ziua la pășune.

Cu o cizmă trimiți un mesaj. Moda înseamnă comunicare. Spui: acesta este cine sunt. Aceasta este ceea ce cred că este important. Astfel ca prima mea pereche de cizme de cowboy e o Ridin High Western Boot de la Ariat.

About Author