North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Jurnalul unui adolescent român în Texas | Ep. 8

„De data asta au scris numele corect”

Theodor Mureșan revine cu episodul 8 al jurnalului. De la fotbal american la baseball ajungem la University of Texas. Aflăm despre Spring Brake pe stil american și descoperim că Theo a primit chiar un titlu onorific. Și atenție urmează preînscrierile la programul FLEX, pentru o experiență americană pe măsură. Detaliile le citiți mai jos.

Săptămâna 27 & 28 | 21 februarie- 6 martie

Luni am avut un ,,bake sale” la biserică în cadrul căruia membrii adulți ai bisericii plăteau pentru torturile făcute de membrii minori, ca aceștia să-și poată plăti tabăra de vară cu biserica. Prin acțiuni precum acestea am putut observa cum biserica americană, în general, se diferențiază față de cea europeană/românească. Biserica în State, în special cea baptistă, este percepută de populație drept mai mult decât un loc de rugăciune, mai mult este un lăcaș în cadrul căruia oameni de diferite ocupații, origini și nivel social se pot întâlni, pot socializa și se pot ruga, fiind uniți prin credința într-un singur Dumnezeu.

Joi fratele meu gazdă, Roy, împreună cu echipa de robotică a liceului, a plecat înspre prima sa competiție de robotică de anul acesta în Waco, Texas. Competițiile de robotică din Statele Unite diferă foarte mult față de cele din România, începând cu durata competiției până la modul de punctare a roboților. Sezonul normal de robotică în Texas durează 6 săptămâni iar echipele de robotică participă la competiții a câte trei trei zile fiecare. În cadrul acestor competiții echipele încearcă să strângă cât mai multe puncte, nu doar prin testarea capacităților robotului în urma expunerii acestuia la mai mult probe ci și prin câștigarea voturilor din partea adversarilor în funcție de contribuția echipei la îmbunătățirea și inovarea lumii mecanicii și fizicii. 

În timpul în care fratele meu era în Waco eu am stat peste noapte la un prieten care se întâmpla să fie managerul echipei de baseball a liceului. Joi și vineri am fost alături de el la un turneu de baseball în cadrul stadionului de baseball din Devine. Acolo el m-a învățat regulile de bază a jocului de baseball și modul în care el ține evidența numărului de jucători pe teren, a punctelor înscrise de jucătorii lui și echipamentul prezent și lipsă.

Baseballul e al 2-lea cel mai popular sport din statul din Texas la nivel liceal. Mulți jucători de fotbal se mută la baseball o dată ce sezonul de fotbal se termină în toamnă. Patrick Mahomes, cel mai faimos jucător de fotbal american, a popularizat baseballul printre jucătorii de fotbal american la nivel liceal datorită beneficiilor fizice pe care acest sport le oferă.

Săptămâna 29 & 30 | 6 martie- 20 martie

Cu ocazia vacanței de primăvară, m-am alăturat fratelui meu în business-ul său care constă în tăiatul ierbii și greblatul frunzelor din curțile locatarilor din carteriul nostru. Conceptul acesta este foarte popular în Statele Unite deoarece învață generația tânără despre responsabilități și cum trebuie să câștige un venit prin muncă. Pe parcursul a mai multor zile împreună cu fratele meu am curățat de frunze curtea unui veteran a Războiului din Vietnam.

Datorită climatului din Texas stejarii își pierd frunzele la începutul lunii martie doar ca peste 2 săptămâni să crească un nou set de frunze în urma polenizării. Cât despre domnul pentru care lucram, el este unul dintre cei 1.4 milioane de veterani de război din statul Texas. Datorită trecutului tumultuos cu războaie și revoluții și a unui guvern republican, statul Texas pune accent pe respectul față de veteranii de război și pe beneficiile pe care aceștia le primesc precum taxe reduse la zero, ajutor medical gratuit, burse gratis la universități, pensie specială etc. 

Tot în cadrul vacanței de primăvară am participat la faza statală a campionatului de debate din statul Texas. Campionatul a avut loc în cadrul Universității Texas în Austin. Universitatea acoperă o suprafață de 431 acrii și este localizată în centrul capitalei statului Texas, Austin. Universitatea a fost fondată în anul 1883 de către guvernul statului Texas cu scopul de a promova publicul în a-și continua studiile o dată ce au terminat liceul. 

În momentul actual peste 50.000 de studenți studiază anual în cadrul acestei universități. Datorită succesului pe care l-a avut universitatea a format un sistem universitar, UT system, din care fac parte 7 universități cu același nume, dar diferite locații în Texas: El Paso, San Antonio, Arlington, Rio Grande Valley, Dallas, Permian Basin and Tyler. Pe lângă universități sistemul academic UT include 2 centre medicale și un centru de studiere și tratare a cancerului. Competiția de debate la care am luat parte sărbătorea cea de a 114-a ediție. 

Debate-ul a fost motivul pentru care UIL/University Interscholastic League sau Liga Universitară Interșcolară a fost fondată, deoarece mai multe licee din zona orașului Austin doreau să ia parte într-o competiție de debate pentru a afla care școală e cea mai bună. Din 1910 UIL reprezintă competițiile academice și atletice din statul Texas. 

Eu cu partenerul meu ne-am descurcat destul de bine, am câștigat 2 runde din cele patru runde în care am luat parte, iar eu am reușit să strâng 112 puncte din cele 120 de puncte pe care le puteam obține.

Săptămâna 31 | 20 martie – 27 martie

Luni am vizitat capitolul statului Texas în orașul Austin. Capitolul a fost dat în folosință la data de 21 aprilie 1888. Rolul capitoliului este de a fi centrul executiv, legislativ și judiciar a guvernului statului Texas. Capitoliul are o înălțime de 92 de metri și este construit din granit. Interiorul în schimb este complet construit din marmură iar pereții sunt decorați cu portrete a foștilor guvernatori ai statului Texas.

În urma turului în capitoliu am avut ocazia de a vizita biroul secretarului de stat care se ocupă și cu relațiile externe. În urma vizitei capitoliului împreună cu ceilalți exchange students ni s-a oferit fiecăruia gradul de “Honorary Texan” care se oferă persoanelor care nu sunt de cetățenie texană și care au ajutat statul Texas prin munca lor.

Pentru ca în vara aceasta se deschide un nou sezon de aplicații în cadrul programului de burse FLEX, mai jos găsiți câteva informații despre program.

Programul Future Leaders Exchange (FLEX) este un program sponsorizat de guvernul SUA pentru elevii de liceu din Europa și Eurasia. Programul oferă finanțare prin burse elevilor pentru a călători în Statele Unite și a urma un liceu din SUA un an academic complet, trăind într-o familie gazdă din SUA.

În 1992, senatorul american Bill Bradley a sponsorizat, împreună cu congresmanul american Jim Leach, legislația istorică care prevedea programul FLEX. Finanțarea a fost aprobată de către Congresul Statelor Unite pentru a extinde relațiile de prietenie dintre poporul Statelor Unite ale Americii cu oamenii din țările din fosta Uniune Sovietică și de atunci s-a mărit și în alte țări. FLEX este finanțat integral de Guvernul Statelor Unite și administrat de Biroul Afacerilor Educaționale și Culturale (ECA) al Departamentului de Stat al SUA.

 Programul oferă liceenilor selectați o bursă pentru a petrece un an academic în SUA cu o familie gazdă voluntară, urmând un liceu din SUA pentru a încuraja înțelegerea între oamenii din Statele Unite și oamenii din alte țări din întreaga lume. 

Programul FLEX este susținut la nivel local de mii de cetățeni americani și de licee locale care găzduiesc, educă și sprijină elevii fără o compensație financiară.

Ajuns la al 30-lea an, programul FLEX a oferit burse pentru peste 30.000 de elevi de liceu. De cele mai multe ori, într-un an, între 900 și 1.000 de studenți studiază în SUA în cadrul programului FLEX

FLEX este gratuit pentru toată lumea și acoperă următoarele:

  • Călătoria din orașul de origine din România la orașul gazdă din SUA și retur;
  • Participarea la o sesiune de orientare înainte de plecare care include pregătirea înainte de program;
  • Cazarea participantului la o familie gazdă americană timp de un an școlar;
  • Admiterea la un liceu american;
  • Asigurarea medicală care acoperă tratamentul bolilor care apar în timpul programului, cu excepția afecțiunilor preexistente și a îngrijirilor dentare;
  • Bursa lunară care constituie 200 USD și permite elevului să participe la viața socială;
  • O alocație suplimentară care constituie 300 USD pentru achiziționarea de articole de bază necesare la școală, de exemplu, manuale școlare, echipamente sportive;
  • Suport în cadrul programului pe parcursul întregului an

O NOUĂ RUNDĂ SE VA DESCHIDE ÎN AUGUST  2024.

Pentru cei interesati a afla când se deschid aplicațiile FLEX 2025-2026 vă recomandăm să completați formularul de preînscrieri disponibil AICI.

Mureșan Theodor Andrei

About Author