North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Prima pagină » ARTICOLE » 𝗢𝗹𝗶𝗺𝗽𝗶𝗮𝗱𝗮 „𝗠𝗲ș𝘁𝗲ş𝘂𝗴𝘂𝗿𝗶 𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲 𝗧𝗿𝗮𝗱𝗶ţ𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲” – 𝗳𝗮𝘇𝗮 𝗷𝘂𝗱𝗲ţ𝗲𝗮𝗻ă 𝟮𝟬𝟮𝟮, 𝗱𝗲𝘀𝗳ăș𝘂𝗿𝗮𝘁ă 𝗹𝗮 𝗚𝗵𝗲𝗿𝗹𝗮

𝗢𝗹𝗶𝗺𝗽𝗶𝗮𝗱𝗮 „𝗠𝗲ș𝘁𝗲ş𝘂𝗴𝘂𝗿𝗶 𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲 𝗧𝗿𝗮𝗱𝗶ţ𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲” – 𝗳𝗮𝘇𝗮 𝗷𝘂𝗱𝗲ţ𝗲𝗮𝗻ă 𝟮𝟬𝟮𝟮, 𝗱𝗲𝘀𝗳ăș𝘂𝗿𝗮𝘁ă 𝗹𝗮 𝗚𝗵𝗲𝗿𝗹𝗮

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judeţean Cluj, în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Gherla și Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla organizează la finalul acestei săptămâni o nouă ediţie a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană 2022.

Competiția se va desfăşura sâmbătă, 04 iunie 2022, începând cu ora 10:00, la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, strada Bobâlna, nr. 36. La Olimpiadă s-au înscris peste 90 de elevi de la 20 de unități de învățământ din întreg judeţul Cluj. Aceștia vor concura la mai multe categorii din cadrul atelierelor propuse: prelucrare lemn, os, pictură icoane pe sticlă, lemn sau piatră, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, tors, împletit, realizare costume tradiţionale și păpuși, măşti, ceramică, împletituri, artă decorativă și încondeiat ouă. Lucrările vor fi evaluate de un juriu de specialitate.

Conform regulamentului olimpiadei, elevii se vor prezenta în costum popular, specific zonei etnografice pe care o reprezintă şi vor aduce unul sau două produse finite, dar şi semifinite, pe care le vor finaliza în contextul etapei județene, în prezența comisiei de jurizare. De asemenea, participanții își vor aduce propriile materiale și recuzita de lucru.

Concursul se va desfășura între ore 10:00 – 11:30, după care, timp de o jumătate de oră, atelierele pot fi vizionate de publicul larg. Începând cu ora 12:00, participanții la olimpiadă vor avea parte de un program artistic, susținut de Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului”, instructor Simion Berchi, în cadrul căruia vor evolua și elevii David Chezan, Ana-Maria Cioban și Violeta Cioban. Totodată, elevii vor fi inițiați în frumusețea jocurilor tradiționale din Câmpia Transilvaniei, în cadrul unui atelier de joc tradițional, coordonat de profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc.

Premierea câștigătorilor va avea loc în jurul orei 14:00, iar primii trei elevi premiaţi (câştigători ai locurilor I) vor reprezenta judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, care se va desfăşura în perioada 20-24 iulie 2022 , la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale” este o întrecere educativă, care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti.