North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Windows 11 e aici! Ce oferă noul update

Microsoft a lansat „următoarea generație“ a sistemului de operare Windows în data de 24 iunie. Versiunea nouă, numită Windows 11, ar urma să fie disponibilă din toamnă.

Microsoft a lucrat până de curând la Windows 10X proiectată pentru a concura cu Chrome OS de la Google și care era destinată dispozitivelor cu două ecrane precum Surface Duo. Lansarea acestei versiuni a fost anulată, însă Microsoft a păstrat multe dintre elementele sale. Noul sistem de operare, având nume de cod „Sun Valley“, conține un nou meniu Start, îmbunătățiri la File Explorer și noi iconițe, unele fiind prezente încă din Windows 95 sub diverse forme. De asemenea, ferestrele vor avea colțuri rotunjite, nu drepte, așa cum sunt în Windows 8 și Windows 10.

Cea mai mare problemă ce așteaptă o rezolvare va fi însă Windows Store, magazinul de aplicații al celor de la Microsoft. Acesta conținea inițial aplicațiile realizate special pentru Windows RT, varianta sistemului de operare gândită pentru procesoarele ARM.

Microsoft lucrează la un nou magazin de aplicații de câteva luni, iar Satya Nadella a promis „va debloca oportunități economice mai mari pentru dezvoltatori și creatori“ cu ajutorul Windows. Compania reface magazinul de aplicații astfel încât dezvoltatorii să poată trimite orice fel de program, inclusiv browserele Chrome și Firefox. Aceasta va fi o îmbunătățire masivă. Ultima versiune a Windows pentru ARM permite deja rularea de aplicații x86 prin emulare, însă permitea rularea doar a celor pe 32 de biți și nu a celor pe 64 de biți. Acestea vor putea fi suportate acum.

Pe lângă aceasta, Microsoft ar putea chiar să permită legarea unor sisteme terțe în aplicațiile de comerț, ceea ce înseamnă că gigantul nu va opri comisioane din tranzacțiile realizate în aplicații, spre deosebire de Apple și Google. Apple se află în centrul unui proces antitrust în SUA, fiind acuzată de dezvoltatorul de jocuri Epic Games de monopol din cauza comisionului de 30%.

În Uniunea Europeană, Apple e acuzată de Spotify de abuz de poziție dominantă din aceeași cauză. Până acum, Microsoft a anunțat o reducere a comisionului până la 12% pentru jocurile de PC disponibile în magazinul de aplicații. Însă permiterea ocolirii acestui procent ar fi o schimbare semnificativă.

About Author