North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Prima pagină » ARTICOLE » Aplicații medicale și de fitness ce colectează prea multe date personale

Aplicații medicale și de fitness ce colectează prea multe date personale

Un studiu citat de blogul din România al producătorului de securitate cibernetică, Eset arată faptul că majoritatea aplicaţiilor medicale şi de fitness din Google Play colectează mai multe date decât este nevoie.

Studiul intitulat „Mobile health and privacy: cross sectional study” a fost publicat de British Medical Journal şi a analizat 8.000 de aplicaţii clasificate drept „medicale” şi 13.000 de aplicaţii care se încadrează în categoria „sănătate şi fitness”. Documentul a inclus aproape toate aplicaţiile mHealth accesibile în Google Play Store, în Australia.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Principalele tipuri de date colectate de aplicaţiile mHealth includ informaţii de contact, locaţia utilizatorului şi mai mulţi identificatori de dispozitiv. O parte dintre aceşti identificatori (ne referim în mod specific la identitatea internaţională a echipamentelor mobile – IMEI, un identificator unic utilizat pentru amprentarea telefoanelor mobile; controlul accesului media – MAC, un identificator unic al interfeţei de reţea în dispozitivul utilizatorului şi identitatea internaţională a abonatului mobil, un număr unic care identifică în mod unic fiecare utilizator al unei reţele celulare) sunt unici şi persistenţi, adică sunt imuabili şi nu pot fi schimbaţi sau înlocuiţi. De asemenea, pot fi utilizaţi de terţi pentru a urmări utilizatorii din reţele şi aplicaţii, se arată în studiul citat de Eset potrivit Agerpres.

Acest lucru ar putea însemna probleme pentru companiile suspectate că ar fi încălcat reglementările privind confidenţialitatea, cum ar fi Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecţia datelor (GDPR), care impune ca utilizatorii să fie informaţi în mod clar despre modul în care sunt tratate datele lor. Aplicaţiile mobile devin rapid surse de informaţii şi instrumente de sprijin pentru luarea deciziilor atât pentru clinicieni, cât şi pentru pacienţi. Astfel de riscuri de confidenţialitate ar trebui să fie comunicate pacienţilor şi ar putea face parte din consimţământul privind utilizarea aplicaţiilor. Credem că ar trebui să se ţină seama de raportul între beneficiile şi riscurile aplicaţiilor mHealth pentru orice discuţie tehnică şi politică în jurul serviciilor furnizate de astfel de aplicaţii, arată sursa citată.