North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Modernizarea evidenței civile în România – Certificarea digitală a nașterii și a decesului în opt municipii

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, începând de miercuri, cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov vor putea solicita certificate de naștere și deces în format digital sau fizic. Procesul de înregistrare a evenimentelor de viață, cum ar fi nașterea și decesul, efectuat de ofițerul de stare civilă, va fi complet digitalizat.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, implementarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) a început în luna aprilie la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale din județul Ilfov, cu înregistrarea digitală a deceselor și nașterilor. Având în vedere rezultatele pozitive obținute, miercuri, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, în colaborare cu Direcțiile Județene de Evidență a Persoanelor din județele Cluj, Constanța, Hunedoara, Ialomița, Iași, Sibiu și Timiș, precum și cu direcțiile locale de evidență a persoanelor implicate, a extins operaționalizarea la nivelul celor șapte municipii reședință de județ.

O nouă etapă de extindere a SIIEASC este planificată pentru data de 10 mai, prin includerea unor localități din județele Cluj, Constanța, Hunedoara, Ialomița, Iași, Sibiu și Timiș.

Implementarea la nivel național a sistemului informatic se va realiza treptat și se va finaliza în acest an, pe 24 septembrie, conform Ministerului de Interne. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020.

Sursă: https://www.agerpres.ro/social/2024/05/08/mai-in-mai-multe-resedinte-de-judet-se-pot-obtine-certificate-de-nastere-si-deces-in-format-digital–1291899

About Author