North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Jurnalul unui adolescent român în Texas | Ep. 5

Episodul 5 al experienței americane marca Theodor Mureșan e aici. De la Thanksgiving, la Dallas Cowboys și o vizită în San Antonio. Theodor Mureșan are cuvântul.

Săptămâna 13 | 15 Noiembrie – 17 Noiembrie

În cadrul acestor trei zile au avut loc mai multe lucruri. În primul și cel mai important rând a început încheierea celei de a 2-a metode de testare din cadrul sistemului american de notare. Similar cu modulele din România, noi avem 3 sesiuni de testare în cadrul unui semestru, iar fiecare sesiune de testare durează 6 săptămâni. Fiecare sesiune este separată de câte o zi de luni liberă sau o vacanță de o săptămână. În cazul situației mele am o săptămână de vacanță deoarece Ziua Recunoștinței este aproape. Notele obținute în cadrul fiecărei sesiuni de testare reprezintă nota finală a fiecărei sesiuni , care, la finalul celei de a 3-a săptămâni, se adună și se împarte la 3 ca să arate media finală la fiecare materie.

Vineri, în cadrul săptămânii internaționale a educației, le-am prezentat colegilor pe care îi am în clasa de istorie a Statelor Unite despre geografia României, orașele din România și mâncărurile tradiționale. Colegii mei au fost foarte fascinați de faptul că noi ne putem descurca fără mașini dacă trebuie să ne deplasăm în oraș și au rămas uimiți când au văzut arhitectura orașului București.

Săptămâna 14 | 17 noiembrie- 24 noiembrie

Sâmbătă, împreună cu mama gazdă, am împărțit caserole cu curcan și cartofi piure mai multor oameni în vârstă în cadrul unei activități de voluntariat în parteneriat cu Biserica Baptistă din Devine. În cadrul acestei activități am avut ocazia de a livra mâncare familiei Cooke, formată dintr-un cuplu în vârstă, oameni care și-au petrecut cei 20 de ani fiind misionari pentru Biserica Baptistă în Asia de Est și Sud Est. Ei mi-au povestit despre aventurile lor în China în timpul inundațiilor din 2016 și despre cum nu aveau voie să educe copii despre creștinism prin intermediul cărților, așa că foloseau batiste decorate cu rugăciuni și scene biblice ca să învețe copii din China.

Marți am fost invitat de mai mulți prieteni la Friendsgiving. Friendsgiving e tradiție între prieteni, moment în care se strâng mai mulți prieteni apropiați cu două zile înainte de Ziua Recunoștinței, iar fiecare aduce ceva de mâncare pentru toți. Deși conceptul nu este nou, înainte de începutul anilor 2000 nu exista un termen pentru el, prima utilizare fiind în 2007, când definea  o masă informală. În 2011, a apărut o reclamă pentru lichior cu o temă Friendsgiving, iar conceptul a fost un punct al intrigii dintr-un episod al unui reality show popular de televiziune. Mesele Early Friendsgiving sunt  adesea adunări de prieteni ca alternativă la o Ziua Recunoștinței pentru cei pentru care călătoria acasă pentru masa tradițională era dificilă din punct de vedere logistic sau emoțional.

Eu le-am făcut prietenilor mei mămăligă cu brânză și smântână. Ceilalți au făcut Tres Leches care e o prăjitură pufoasă făcută din trei tipuri de lapte și decorată cu căpșuni și ananas. Alții au adus macaroane cu brânză, cartofi piure și brownies.

Miercuri a fost ziua de naștere a fratelui meu gazdă și tot astăzi a sosit și un pachet cu bomboane din România și am avut șansa de a împărți cu familia gazdă dulciuri precum Rom, Măgura și Poiana. Mai târziu am fost cu familia gazdă la ranch-ul pe care îl dețin în Yancey. Acolo mama gazdă și fratele gazdă mi-au arătat abilitățile lor de ,,sharp shooter” asupra unor ținte de metal. În Texas folosirea armelor de foc în scop recreativ poate lua loc doar pe o suprafață mai mare de 10 arii, iar deținerea a mai multor arme de foc care diferă în diversitate se face pe baza a mai multor criterii precum self defense, survival, recreational etc. Deci mitul legat de americani și de libertatea lor când vine vorba despre armele de foc este pe jumătate adevărat.

Joi dis de dimineață am început să pregătim curcanul pentru Ziua Recunoștinței. Prima oară am spălat curcanul jumulit de pene sub apă fierbinte apoi, împreună cu mama gazdă, am început să injectăm suc de portocale în curcan ca să-l umflăm și să-l facem mai suculent după ce-l scoatem din cuptor. După ce am acoperit curcanul cu un strat subțire de unt l-am băgat în cuptor pentru 6 ore. Între timp mi-am ajutat familia gazdă cu prepararea altor tipuri de mâncare pentru Thanksgiving, preparate precum apple pie, mashed potatoes, mac n cheese.

Una dintre cele mai populare tradiții moderne din SUA când vine vorba de Ziua Recunoștinței sunt meciurile de fotbal de la televizor la care fiecare adult se uită în timp ce pregătește mâncarea. Tradiția în sine a Zilei Recunoștinței datează din anu 1621 când primii pilgrims, ajunși în America de Nord după ce au fugit din Europa din cauza persecuțiilor Bisericii Catolice, au sărbătorit cu nativii american o recoltă de toamnă reușită și mulțumirile lor pentru faptul că i-au acceptat pe noul continent și pentru ajutorul oferit.

O dată ce curcanul a fost gata l-am scos din cuptor și l-am pus masa la care vom mânca alături de celelalte mâncăruri. Înainte de toate am spus o rugăciune împreună apoi am început fiecare să tăiem din curcan și să ne servim din fiecare preparat.

Săptămâna 15 | 24 noiembrie – 1 decembrie

Miercuri a fost ziua mea de naștere iar cu ocazia acesteia mama gazdă mi-a cumpărat o duzină de gogoși drept tort. La liceu, conform tradiției mi-au anunțat ziua de naștere prin intercom-ul care se află în fiecare clasă și e conectat cu direcțiunea.

Joi dis de dimineață am pornit cu familia gazdă înspre Dallas cu scopul de a vedea meciul de fotbal american dintre Dallas Cowboys și Seattle Seahawks. În urma mai multor campionate câștigate de Dallas în anii 90 și a mai multor recorduri făcute în anii 2000 echipa din Dallas  a devenit asociată cu statul Texas iar toată lumea de aici ține cu ei. Meciul a avut loc în AT&T Stadium cu o capacitate de 80.000 oameni iar la intrarea în stadion ecoul făcut de miile de fani îți făcea pielea de găină.

Porecla își are originea în filmul marcant al echipei din 1978, în care naratorul (John Facenda) începe cu următoarea introducere: Ei apar la televizor atât de des încât fețele lor sunt la fel de familiare publicului ca președinții și vedetele de cinema. Ei sunt Dallas Cowboys, „Echipa Americii”.

Dallas Cowboys sunt o mină de aur ca franciză cu o poreclă de top acordată de propria ligă, în timp ce au deținut și operat aproape fiecare flux de venituri din lanțul de aprovizionare al stadioanelor NFL în ceea ce privește comerțul în ziua jocului, pe lângă maximizarea utilizării stadionul lor de miliarde de dolari aproape 365 de zile pe an

Vineri, după ce Cowboys au câștigat am fost cu familia gazdă în Fort Worth cu scopul de a vedea Stockyard-ul care reprezintă centrul vechi al orașului deoarece Fort Worth era și încă este renumit pentru cultura construită în jurul crescutului bovinelor și folosirii materialelor oferit de acestea pentru a face cizme, geci, mâncare, biciuri, etc.

Săptămâna 16 | 1 decembrie – 8 decembrie

După ce am venit din megalopolisul Dallas-Fort Worth, sâmbătă mi-am ținut ziua de naștere împreună cu niște prieteni. Mi-am ajutat mama gazdă cu confecționare unei piñata în forma unei mingi de baschet pe care am distrus-o cu o bâtă de baseball. Duminică am fost în parcul din Castroville unde am avut ocazia de a învăța despre fauna și flora care poate fi găsită în sudul Texasului. Animale precum leul de munte, armadilo, șerpii de tip cotton mouth împânzesc zonele din jurul parcului, dar și întreaga zonă dintre Fluviul Rio Grande și Golful Mexicului.

Săptămâna 17 | 8 decembrie- 13 decembrie

Sâmbătă a fost o zi foarte încărcată. Dis de dimineață am mers cu mama gazdă la intrarea din cartier unde a trebuit să punem coroane ornamentale de Crăciun pe fiecare pilon de piatră. Ca să fac asta a trebuit să mă urc pe piloni să-i înconjor cu o sfoară pe care urma să o atașez la coroană, toate astea a trebuit să le fac cu capul în jos.

După ce am rezolvat cu coroanele, am mers cu familia gazdă la proprietatea din Yancey unde a trebuit să fug după cele 3 oi pe care ei le au și să le pun la pământ ca să poată fi vaccinate. Una dintre oi am reușit să o prind cu lasoul în jurul gâtului. Tot la proprietatea din Yancey familia gazdă m-a învățat cum să le conduc tractorul și m-au și lăsat să-l conduc. A fost pentru prima oară în viața mea când am condus un vehicul motorizat. Ca să încheiem ziua bine am vizitat centrul orașului San Antonio ca să vedem Riverwalk-ul, Alamo-ul pe timp de noapte și alți zgârie nori din zonă.

Luni am luat parte la antrenamentele echipei de powerlifting. Ceea ce am uitat să anunț este faptul că acum fac parte din echipa de powerlifting, iar în ianuarie urmează să luăm parte la primele competiții. O mare parte a colegilor din echipa de fotbal american  suntem înscriși în cadrul echipei de powerlifting în perioada extra sezonului. Pe lângă powerlifting astăzi am făcut voluntariat în fața magazinului Walmart împreună cu Salvation Army cu scopul de a strânge bani care urmează să fie folosiți pentru a ajuta oamenii nevoiași în timpul sărbătorilor de iarnă. La finalul zilei am reușit să strângem peste 600 de dolari.

Mureșan Theodor Andrei

About Author