North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Jurnalul unui adolescent român în Texas | Ep. 3

Revenim cu al treilea episod al aventurii texane, experiență inedită prin care trăim „visul american” alături de Mureșan Theodor Andrei. Din orașul Devine suntem purtați în San Antonio, ni se povestește despre bătălia de la Alamo, facem cunoștință cu românii din Texas și, surpriza, ajungem chiar pe teritoriul, exotic pentru noi, al Mexicului. P.S.: ni se spune ceva și despre un model masculin promovat de către Clint Eastwood. Îi dăm cuvântul acum lui Theo.

Săptămâna 5, 14 septembrie-21 septembrie

Mă bucur că îmi oferi o parte din timpul tău pentru a parcurge jurnalul. Temperatura în Texas a început să scadă iar eu am început să mă simt din ce în ce mai mult ca acasă. Mult spus acasă, deoarece acasă am multă vegetație și plante verzi, în schimb aici am vegetație asemănătoare savanei sub-Sahariene. Am câștigat meciul împotriva rivalilor din Hondo și am intrat fericit într-un weekend plin cu activități de voluntariat. Sâmbătă, împreună cu membrii asociației ,,Mission Devine”, i-am ajutat pe membrii Bisericii Metodiste din Devine cu scopul de a strânge bani pentru biserica lor. Am vândut „barbecue”, iar eu am ajutat în bucătărie cu plasarea mâncării în caserole. La finalul zilei am reușit să strângem peste 7 mii de dolari.

Ziua următoare, după biserică, am fost cu mama gazdă la un restaurant tradițional mexican unde am încercat „Encilada” care e ca o lasagna orizontală în care aliniezi mai mulți taco umpluți cu carne și brânză după care torni salsa deasupra lor. „Encilada” se servește cu orez și fasole bătută, cu salată de roșii și varză. Luni, în timpul pauzei de masă, care durează 30 de minute, am fost împreună cu fratele meu gazdă la un restaurant western unde am văzute mai mult postere despre filme western cu Clint Eastwood, filme cum ar fi ,,Outlaw Jessie Jones”.

La mijlocul secolului al XX-lea, personajele lui Eastwood au devenit o reflectare a normelor societale ce dictau că bărbații ar trebui să întruchipeze puterea, încrederea în sine reprezentând un ideal masculin care a rezonat cu publicul american. Abilitatea sa de a transmite putere și hotărâre prin performanțe subestimate a fost folosită într-o dorință colectivă de putere neclintită în fața adversității. Acesta a adus cu măiestrie la viață personaje care întruchipează esența tipului puternic și tăcut, devenind un simbol durabil al masculinității și rezistenței. Evident că am încheiat ziua cu un ,,Texas Rib Eye Steak”.

Săptămâna 6, 21 septembrie- 28 septembrie

Vineri am fost la meciul de fotbal american împotriva orașului Uvalde. Tematica a fost western iar tot sectorul destinat elevilor a venit cu pălării de piele, blugi, veste de piele, curele cu catarame mari și decorate cu cai, vaci, cowboy, etc. În timpul pauzei de la jumătatea meciul am avut un moment de tăcere în memoria victimelor din timpul atacului din Uvalde din 2022. 

Atacul de la  Scoala Elementară Robb a avut loc pe 24 mai 2022, în Uvalde, Texas, Statele Unite, atunci când Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani (fost elev al școlii), a împușcat mortal 19 elevi și doi profesori, în timp ce alți 17 au fost răniți, dar au supraviețuit. După ce și-a împușcat bunica acasă mai devreme în acea zi, Ramos a condus către școală, a intrat profitând de vulnerabilitățile sistemului de securitate al școlii și a început să împuște elevii școlii. Ofițerii de poliție au așteptat mai mult de o oră și 14 minute la fața locului înainte de a pătrunde în sala de clasă pentru a prinde trăgătorul, această stare de fapt determinând vii proteste în Texas și în societatea americană.

Răspunsul federal la crimele în masă de la Uvalde a fost rapid. Președintele s-a grăbit să ceară Congresului să adopte măsuri extinse de control, cum ar fi interzicerea armelor de asalt. Legea cuprinde acum și reglementări care interzic persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni de violență în familie să dețină o armă de foc. Anterior, interdicția cuprindea doar soții sau partenerii care locuiesc împreună sau împart un copil.

Weekend-ul acesta am vizitat Mission San Juan lângă San Antonio. Rolul acestor ,,Missions” era de a funcționa drept mici comunități construite în jurul unei biserici catolice în care populația catolică educa populația indigenă arta fierăritului și despre Creștinism. În trei săptămâni am „homecoming-ul” sau „hoco” (americanilor le place să abrevieze orice, iar conform tradiției i-am făcut partenerei mele un ,,mum” pentru „homecoming”. „Mum-ul” este un semn de afecțiune, care seamănă cu un ecuson mare și lung, decorat cu o floare de magnolie artificială și care mai târziu este personalizată cu activitățile și lucrurile pe care partenerul/partenera ta adoră să le facă în timpul liber sau activități care le reprezintă personalitatea lor.

Foto: „Mum-ul”

Să vă prezint și câteva informații despre denumirea echipelor sportive din școală .Echipele de băieți poartă porecla de Warhorses, iar cele de fete Arabians. Dicționarul definește un „cal de război” ca un cal puternic — un cal de atac  — unul care a avut un carieră furtunoasă, de succes. William Cuceritorul a folosit cavaleri călare pentru a invada Anglia. Englezii au început atunci să dezvolte un CAL DE RĂZBOI, mare, puternic, care ar putea transporta un bărbat acoperit în armură grea.

Din 1923, studenții Liceului Devine, foști studenți și prieteni, au purtat numele WARHORSE, raliindu-se în spatele lui pentru a se încuraja unul pe altul către realizări mai mari. Calul de război, cunoscut pentru mândria, forța și rezistența sa, susține multe dintre calitățile la care grupurile și indivizii ar trebui să aspire. Numele WARHORSE a devenit sinonim cu Devine High School. Povestea din spatele tradiției datează din anul școlar 1923-24. Un tânăr pe nume Robert Clyde Tate venise la DHS ca profesor și antrenor al echipei de fotbal. Tânărul antrenor avea o poreclă pe care și-a dobândit-o în timpul colegiului— „CAL DE RĂZBOI.”

În timpul sezonului de fotbal din 1923, fanii și inamicii și-au format deopotrivă obiceiul de a se referi la antrenorul hotărât și muncitor ca „Warhorse” și „Old Warhorse”. Echipa de fotbal a fost supranumită „Băieții lui Warhorse”. Mai târziu în cursul anului, echipa s-a confruntat cu decizia de a selecta o poreclă oficială în sine. Un număr din 1923 al revistei „Whirlwind” (ziarul DHS la acea vreme) descria evenimentul, care a avut loc la un banchet fotbalistic, în felul acesta: După multe discuţii, s-a decis că în în viitor, echipa de fotbal Devine va fi cunoscută sub numele de „Warhorses”.

Luni, am ajutat Biserica Baptistă din orașul meu cu distribuirea de alimente pentru cei nevoiași. Eu și cu încă doi colegi din echipa de fotbal am împărțit sucurile și pâinea. Bucătăriile mobile aduc hrană și alimente gratuite comunităților vulnerabile. De obicei au un program bine stabilit și vizitează o comunitate o dată pe săptămână sau o dată pe lună. Evenimentele de caritate nu doar strâng bani – atunci când sunt făcute corect, ele pot crea o experiență captivantă pentru donatori și susținători.

Săptămâna 7, 28 septembrie- 5 octombrie

Vineri am petrecut mai mult timp cu familia acasă. Am fost la un alt restaurant cu tematică western, după am mers acasă unde am jucat ,,Texasopoly” (e ca Monopoly, dar are tematica statului Texas), iar în jurul orei 23:00 am jucat baschet afară cu fratele meu gazdă.

În weekend am ajutat un „thrift store” din zonă, unde am umplut cutii de carton cu haine care urmau să fie trimise la granița cu Mexic cu scopul de a ajuta refugiații care încearcă să treacă valea fluviului Rio Grande.

În ultimii trei ani fiscali, mai mulți oameni au murit încercând să treacă granița decât în orice alt moment din istoria imigrației din SUA. Printre morți se numără sute de adulți care au decedat din cauza căldurii, coliziuni cu vehicule în timpul urmăririlor de către Poliția de Frontieră și accidente în râuri – în principal Rio Grande și canalele sale. Zeci de mii de migranți din Haiti, Venezuela și din alte părți își riscă viața în fiecare lună pentru a traversa granița dintre Columbia și Panama.

Aceștia se confruntă cu multe provocări în această călătorie terestră spre nord, inclusiv terenuri mlăștinoase, expunerea la boli și violența din partea grupurilor criminale. Pe măsură ce numărul migranților crește, crește și impactul asupra comunităților indigene ale căror terenuri le traversează adesea. Oficialii guvernamentali și organizațiile internaționale au căutat să gestioneze criza prin înființarea de locuințe temporare și furnizarea de servicii de bază celor care sosesc în Panama, unde resursele se epuizează rapid.

Marți a fost o zi interesantă deoarece am avut un meci de fotbal cu echipa de JV în care am jucat pe partea defensivă a echipei pe întreaga durată a celei de a 2-a jumătăți a meciului. Dat fiind faptul că am avut meciul marți nu am mai avut antrenamente pe toată durat săptămânii. Joi am fost la Alamo Stadium cu scopul de a vedea echipa de fotbal Varsity într-un meci împotriva unei academii de fotbal american. A fost o experiență interesantă deoarece în partea dreaptă a stadionului vedeam cum aterizau avioanele pe ,,San Antonio International Airport”, iar în stânga stadionului vedeam zgârie norii din centrul orașului San Antonio.

La școală am fost selectat în echipa de dezbatere. Dezbaterea implică un subiect – de obicei un eveniment actual – care este în atenția întregii națiuni. Elevii și antrenorii dezvoltă argumente, precum și cazuri pentru „partea lor”. Competițiile implică elevi (pe cont propriu sau în echipe de doi) care încearcă să convingă un judecător că argumentele lor sunt superioare adversarilor.

O dezbatere este o discuție sau un concurs structurat despre o problemă sau o rezoluție. O dezbatere oficială implică două părți: una care susține o rezoluție și una care i se opune. O astfel de dezbatere este legată de reguli convenite anterior. Dezbaterile pot fi judecate pentru a declara partea câștigătoare.

Dezbaterea într-o formă sau alta, este o caracteristică a societății americane și este utilizată în mod obișnuit pentru a explora și rezolva probleme. Deciziile la o reuniune a consiliului de administrație, o audiere publică, o adunare legislativă sau locală sunt adesea atinse prin discuții și dezbateri.

Săptămâna 8, 5 octombrie- 12 octombrie

Sâmbătă am vizitat River walk-ul din San Antonio și Alamo-ul împreună cu alți exchange students din zonă. Fără Alamo Statul Texas nu ar fi existat. Dacă cei 257 de texani nu și-ar fi sacrificat viețile în lupta de la Alamo, luptă în care s-au închis în capelă și i-au ținut piept generalului Santa Ana și armatei mexicane timp de 13 zile, atunci restul locuitorilor din Texas nu s-ar fi revoltat. Astfel statul Texas cel mai probabil nu ar fi existat sub forma în care îl știm astăzi.

În cultura populară, Alamo, o misiune spaniolă din San Antonio, este privită ca un simbol nelimitat al libertății. Denumit în Texas „leagănul libertății din Texas”, devotamentul față de ea este fervent. Numele său este invocat necontenit: San Antonio este denumit „Orașul Alamo”, iar corporațiile își asumă numele și imaginea Alamo. „Apărătorii Alamo”, bărbații care au murit acolo sub mâna armatei mexicane în anul 1836, sunt considerați martiri eroici care au apreciat libertatea mai mult decât viața și care au plătit prețul suprem în numele Texasului.

 Au fost comparați rapid cu cei 300 de spartani, al căror sacrificiu de sine ar fi salvat Grecia, încetinind înaintarea unei puternice armate persane. The Alamo, este cel mai vizitat reper din Texas. Terenul, magazinul de cadouri și Biserica Alamo sunt acum deschise publicului în mod  gratuit. Am vizitat River Walk-ul în cadrul unui tur ghidat pe barcă unde am avut ocazia de a observa de aproape zgârie norii din San Antonio și restaurantele bogate în modele tradițional populațiilor latino-americane.

Săptămâna aceasta am avut homecoming-ul. Fiecare generație a avut datoria de a își decora holul care îi aparținea într-o tematică specifică. Generația mea, juniors, a trebuit să-și decoreze holul în tematica ,,under the water” și am pus pe pereții de pe hol hârtie creponată albastră, decorată cu caracatițe din hârtie cartonată, corăbii, bărci, pești și momeală pentru pescuit care atârna din tavan. Seniorii au avut tematica ,,Peace on Earth”, freshmen au avut ,,Rapunzel”, iar sophomore ,,Disney World”.

Fiecare zi a avut câte o tematică diferită, marți a fost „camo day/pink” iar elevii trebuiau să vină îmbrăcați în echipament de camuflaj sau în roz pentru a atrage atenția asupra cancerului la femei. Miercuri a fost „Rhyme without a reason”, elevii aveau nevoie de un partener și să se îmbrace asemănător cuvântului care îi reprezenta, exemplu: Emo and Nemo.

Joi a fost „jersey day” ,iar elevi trebuiau să vină îmbrăcați cu tricoul purtat de jucătorul lor preferat de fotbal american/fotbal/baschet/basseball/hochei.

Săptămâna 9, 13 octombrie- 15 octombrie

Azi tematica a fost ,,Super Spirit”. Elevii trebuiau să poarte culorile școlii, roșu și auriu, dar și ,,mum-urile”. Majoretele școlii mele au reușit să creeze cel mai lung „mum” din lume, 11 metri în lungime și 7 metri în lățime. În săptămânile precedente am adus aminte de sectorul studenților, acesta reprezintă zona special dedicată elevilor unde aceștia stau în picioare și aclamă echipa de fotbal/baschet, asemănător ultrașilor, dar fără torțe și violență.

Sâmbătă a fost o zi încărcată, în jurul orei 7:00 am observat împreună cu familia gazdă o eclipsă solară în care Luna nu acoperea complet Soarele, iar eclipsa arăta ca un cerc de foc. Tot astăzi am fost la un festival cu tematică românească organizată de Biserica Ortodoxă Română din San Antonio. A fost o atmosferă interesantă și m-am simțit ca și când aș fi fost acasă, doar că singurul lucru care mă separa era o călătorie de 16 ore.

Evenimentul a prezentat aspecte ale culturii românești, de la dansuri și mâncăruri tradiționale până la un spectacol de gimnastică. Unele dintre farfurii au inclus preparatul cu carne la grătar, mici, precum si mămăliga cu smântână si prăjitura cunoscută ca și savarină. Un grup de dansatori români, „Tricolorii”, a venit din Dallas pentru a concerta. Dansatorii, în ținute tradiționale, au atras membrii mulțimii să participe, inclusiv pe mine. Deși grupul nu este format din interpreți profesioniști, aceștia participă la evenimente regionale românești ca un mijloc de a-și împărtăși moștenirea – o temă comună pentru majoritatea participanților la Dracula Fest 2023. În conformitate cu ultimul recensământ în Texas trăiesc 18.225 de români.

Dintre toate evenimentele de azi și probabil din luna aceasta cel mai interesant a fost vizita mea în Mexic. Nu noul Mexic ci clasicul, cu capitala la Ciudad de Mexico. Tatăl meu gazdă a stat peste noapte la mama sa în Del Rio, care se afla pe partea americană, iar eu cu mama mea gazdă și fratele gazdă am trecut granița în orașul Acuña. Orașul era pe partea Mexicului și am fost nevoiți să trecem valea fluviului Rio Grande pe un pod suspendat, iar când am ajuns în Mexic am primit o viză din partea statului Mexican care îmi permitea să stau 7 zile.

Când am ieșit din zona de unde am primit viza, eram în orașul Acuña. În acea seară am fost la un restaurant local unde am mâncat quesadilla din carne de miel și vită, apoi am vizitat o fostă bază militară transformată într-un spațiu public în vârful unui deal de pe care puteai observa panorama orașului și zidul care separa Mexicul de Statele Unite.

Duminică am luat micul dejun în familie împreună cu surorile mamei mele gazdă. Drumul către Natalia a fost unul lung și am ajuns acasă în jurul orei 8 seara.

Mureșan Theodor Andrei, 18 octombrie 2023

About Author