North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Prima pagină » ARTICOLE » GALERIE FOTO | Cum se trăiește istoria vie? Oameni și pasiuni

GALERIE FOTO | Cum se trăiește istoria vie? Oameni și pasiuni

Asociația Terra Dacica Aeterna (TDA) a fost din nou prezentă la Muzeul Municipal (MMD) din municipiul Dej, județul Cluj. Prin strânsa colaborare dintre aceste două entități culturale, conceptul de istorie coboară din sfera academică și din praful manualelor școlare sub o formă dedicată tuturor.

Sâmbătă, 26 februarie 2022, perioada antică a prins viață prin diorame detaliate ale vieții în Dacia romană așa cum sigur nu ai văzut-o. Realizate minuțios și cu detalii științifice, dioramele redau imagini vii ale unor confruntări între romani și daci, a vieții în castrele romane și nu numai. Acestea, creație a Asociației pentru Istorie Vie Alba Iulia au ajuns în sălile de expoziției ale muzeului prin intermediul celor de la Asociația Terra Dacica Aeterna.

Totodată tot cei prezenți sâmbătă au avut ocazia de a-l cunoaște pe Andrei Mihai, zis și Oroles, unul din arheologii din Asociația TDA. El își ține la curent colegii cu ultimele noutăți de pe șantiere, dar și cu ultimele descoperiri, și are grijă ca aceștia să „nu o ia pe arătură cu echipamentele”.

În viața civilă Andrei Mihai, Oroles pe numele său de dac, este orfevrier, adică reproduce bijuterii antice. Acestea sunt făcute cu atâta dibăcie, încât maestrul e nevoit să își ștanțeze numele pe spatele lor astfel încât acestea să nu fie confundate cu piese de tezaur.

În plan istoric, personajul interpretat de Andrei Mihai este recunoscut de departe – tarabostesul din Moldova care are o armură extrem de sofisticată, cu solzi de bronz și inele de fier. Desigur, și aceasta este o reproducere dintr-o descoperire arheologică.

Colaborarea strânsă dintre Asociația Terra Dacica Aeterna și Muzeului Municipal Dej continuă cu un alt eveniment și la final de martie. Până atunci nu vă rămâne decât de a păși în sălile muzeului unde încă vă așteaptă dioramele celor de la Asociația pentru Istorie Vie Alba Iulia. Expoziția poate fi vizitată până la data de 31 martie, de luni până vineri, între orele 08:00 – 16:00, în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej (MMD), Cluj.