North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

FOTO | Castelul Bánffy din Răscruci. Stadiul lucrărilor de renovare a unei bijuterii arhitecturale

Construit în secolul al XVIII-lea în stil eclectic Castelul Bánffy din Răscruci, județul Cluj, este una dintre perlele arhitecturale ale Transilvaniei. Pentru a nu se pierde, clădirea a fost inclusă într-un amplu proces de renovare, iar Consiliul Județean Cluj a demarat o evaluare a stadiului lucrărilor derulate în procesul de reabilitare a ansamblului-monument.

În cadrul monumentului arhitectural de la Răscruci se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy. Exista aici un lac, astăzi doar un teren mâlos. Cronicile familiei Bánffy spun că în mijlocul acestui parc era amplasat un columbar (porumbar) în stil japonez și că domeniul era folosit ca reședință domnească de vară. Între anii 1752-1755 au fost restaurate casa de oaspeți și grajdul, iar clădirea actuală, realizat în stil eclectic, datează din 1809, ridicată fiind pe locul unei vechi reședințe de vară. Castelul a fost locuit de baronul Adam Banffy, un pasionat al artei.

Progresul lucrărilor la acest obiectiv arhitectural de o deosebită importanță istorică și culturală pentru întreaga Transilvanie este unul semnificativ. Acestea vor continua în ritm susținut atâta timp cât condițiile meteo vor permite acest lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizat și redat circuitului turistic și cultural

      a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, spun cei de la Consiliul Județean Cluj, cele mai avansate lucrări executate până la acest moment sunt cele de: refacere a elementelor din lemn – peste 95%; cablarea instalației electrice (subsol) – peste 95%; refacere a zidăriei subsol interior – 94%; montare a instalațiilor sanitare – exterior – 90%; refacere a zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, și a învelitoarei din tablă – 70%. De asemenea, se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, montarea instalațiilor sanitare de la parter, restaurarea gardului de la stradă și a pietrei.

În ceea ce privește corpul de clădire conex, situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, lucrările care vizează reabilitarea lui sunt aproape finalizate, mai urmând a fi montat parchetul la interior și realizate o serie de finisaje exterioare. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru completa lui renovare mai sunt necesare o serie de lucrări care vizează finisajele din interior.

Până la completa finalizare a lucrărilor de reabilitare derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc., au mai transmis cei de la Consiliul Județean Cluj.

About Author