North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Castelul Bánffy din Răscruci își deschide porțile

Consiliul Județean invită clujenii să viziteze gratuit Castelul din Răscruci timp de 8 zile, între 3 și 10 iunie 2024.

Consiliul Județean Cluj organizează în perioada 3 – 10 iunie 2024, în intervalul orar 10.00 – 22.00, Săptămâna Porților Deschise la Castelul Bánffy din Răscruci. Recent inaugurat la finalul investițiilor, Castelul Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea în urma lucrărilor de restaurare, conservare și punere în valoare derulate de Consiliul Județean Cluj prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, cu o valoare de aproximativ 11,5 milioane de euro.

Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Proiectul a avut drept obiectiv transformarea Castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județ, etajul castelului cuprinzând un spațiu destinat unei biblioteci/mediateci, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, subsolul imobilului include un spațiu expozițional.

Investiția a vizat și restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori și au fost consolidate și alte trei imobile care au destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

About Author