North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Renaște interesul pentru sculptură? Alexandru Ghețe, de la Cluj-Napoca la Dej

În momentul în care se vorbește despre artă, indiferent de soiul ei, trebuie să recunoaștem că aceasta a devenit aproape un sinonim cu un element de nișă. E ceva anume privit de la distanță, despre existența căreia știm și cam atât. Însă undeva din luna lui septembrie a acestui an ceva mișcă în sufletul publicului. Un interes copilăresc apare puternic printre rândurile oamenilor în ceea ce privește manifestarea artistică.

Aceasta este senzația dată de succesul sculpturilor create de către artistul Alexandru Ghețe. Expoziția intitulată „Reflexe” și găzduită în noul ansamblu din cadrul Turnului Pompierilor din Cluj-Napoca a fost una cu atâta priză la public încât operele artistului Alexandru Ghețe iau forma unei noi expoziții denumită „Metafore”, deschisă în perioada 11 noiembrie – 5 decembrie 2023.

Expoziția anterioară de la Turnul Pompierilor a fost un real succes, publicul prezent la manifestarea artistică și numărul mare de vizitatori care au parcurs-o pe perioada celor aproape 8 săptămâni cât a fost găzduită, manifestându-și o reală plăcere și curiozitate pentru lucrările lui Ghețe. De aceea, artistul revine cu o nouă expoziție – Metafore, ce cuprinde un număr de 12 lucrări, atât din consacrata marmură de Rușchița, cât și din lemn

transmite Loredana Gheorghiu, comisar al expoziției.

În același timp lucrări ale artistului călătoresc și la Muzeul Municipal Dej, unde începând cu data de 13 noiembrie 2023, se reiterează expoziția „Reflexe”. Vernisajul acestei expoziții, pentru cei care nu au apucat să o privească la Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, are loc la ora 18:00, în mica Galerie de Artă a Muzeului dejean din strada 1 Mai nr. 3. „Reflexe” va poposi la Dej, orașul artistului, până în 17 noiembrie 2023.

Foto: parte a expoziției „Reflexe” la Turnul Pompierilor/Facebook Turnul Pompierilor Centru de Cultură Urbană Cluj

Loredana Gheorghiu, comisar de expoziție, despre artistul Alexandru Ghețe și „Reflexe”

Pentru Alexandru Gheţe creaţia artistică materializată prin sculptură înseamnă ʺo renaştere, o a doua viaţă ce îmi oferă mari satisfacţii… După o perioadă destul de îndelungată în care munca prestată la stat mi-a arătat ce fadă poate fi existenţa subjugată de rutina ce îţi este impusă, m-am dedicat în exclusivitate artei, găsind în sculptură focul desăvârşit al unei vieţi pline de pasiuneʺ (extras din interviul acordat ziarului Făclia)

După ani buni în care a activat ca sudor, iar apoi ca tâmplar, acumulând vaste cunoştinţe în domeniul materialelor şi al tehnicilor de prelucrare a acestora, începând din 1998 Alexandru Gheţe s-a dedicat în totalitate sculpturii şi actului artistic. Iniţial a fost autodidact, ulterior a studiat şi a absolvit Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, secţia Sculptură.

Chiar dacă în primii ani a experimentat şi alte materiale precum lemn, ghips, lut sau piatră, artistul s-a consacrat dăltuirii marmurei de Ruşchiţa, care, în opinia lui, se modelează deosebit. Încă din antichitate, datorită multiplelor sale variante de culoare şi moduri de a fi utilizată, marmura este unul dintre cele mai apreciate materiale. Marmura de Ruşchiţa, ascunsă în Munţii Poiana Ruscă, la aproximativ 800 de metri altitudine este cea mai renumită şi apreciată marmură din România.

Prezentând o mare varietate de culori: alb, alb-gălbui, roz, roz-pal, roz intens, porto, roşiatic sau gri, aceasta apare în lucrările lui Gheţe în multe din nuanţele ei de alb- Facerea sau Coloana cu peşti şi roz- Pasăre sau roz cu inserţii gri, de siliciu- Peştele, Îngemănare. Aparte se poate observa nuanţa şi textura oului din lucrarea Început, care este o marmură roşie de Moineasa sau a rocii gri-albăstrui din Pasărea albastră, care este o marmură de Sângeorz-Băi.

Aria tematică a artistului este extrem de variată, expoziţia actuală, compusă din 12 piese, ilustrând atât făpturi terestre sau acvatice- Păsările, Coloana cu peşti, cât şi concepte sau trăiri existenţiale precum Îmbrăţişare sau Facerea.

Animat în permanenţă de această pasiune pentru sculptură, ce reprezintă ʺ…nevoia de a crea ceva deosebit şi durabil, de a exprima prin forme ceea ce supravieţuieşte efemerităţii vieţiiʺ, Alexandru Gheţe este mereu cu gândul la public, în întâmpinarea căruia vine cu fiecare expoziţie şi căruia îi este recunoscător pentru prezenţa şi validarea pe scena artistică.

Comisar de expoziţie, Loredana Gheorghiu

About Author