Primul ou din ciocolată pentru Paşte a fost creat în anul 1873 de către Joseph Fry. Acestea au fost considerate un cadou de lux, deoarece erau lucrate manual din ciocolată şi erau destul scumpe. Abia în anii 1950 au apărut ouăle de ciocolată la preţuri mai accesibile, bineînțeles pentru copii.
De altfel ouăle decorate au fost introduse pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Multe ţări, în special din Europa de Est, sărbătoresc Paştele cu ouă vopsite, ouă sculptate din lemn sau ouă încondeiate. Multe dintre modele au semnificație simbolică, iar unele sunt pictate complex simbolizând scene religioase sau culturale.
Filele din istorie sugerează că ouăle au fost folosite în ritualuri păgâne, ca simbol al fertilităţii şi al regenerării, de către civilizaţiile persane. În Egiptul antic, ouăle erau elemente importante în atingerea vieţii de apoi şi în renaștere. Romanii le considerau delicatese – doar cei bogaţi şi puternici îşi permiteau să consume ouă la cină. Cu toate acestea, prima lor asociere cu Paştele este învăluită în mister.
Unele tradiţii amintesc de Maria Magdalena şi Fecioara Maria, care ţineau în braţe coşuri cu ouă în timpul răstignirii sau că au mâncat ouă la prima masă de după Înviere. Ouăle erau privite ca o modalitate de confirmare a învierii lui Isus. În bisericile ortodoxe răsăritene, coaja dură a oului reprezintă zidurile de piatră ale mormântului lui Iisus, iar oul însuşi, noua viaţă, de după moarte.









