North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Jurnalul unui adolescent român în Texas | Ep. final

Ultimul episod al jurnalului unui adolescent român în Texas. Theodor Mureșan ne descrie ultimele momente, încheierea anului școlar și o incursiune în cultura mezoamericană prin imaginea unuia dintre cei mai populari zei, Tlaloc.

Săptămânile 36 – 37

La începutul lunii am primit jacheta mea de letterman pentru participarea la UIL Academics anul acesta. Jacheta letterman a devenit un termen pentru a exemplifica excelența extracurriculară și academică a oricărui elev. Aceste jachete sunt adesea purtate de elevii care participă la sport sau la alte activități extracurriculare și au câștigat o litera de varsity, care este de obicei un petic de pânză sub forma inițialei școlii sau a literelor reprezentând un anumit sport sau activitate.

De la fanfare până la cluburi de teatru și chiar robotică, letterman jacket s-a extins pentru a recunoaște excelența pe care o persoană a demonstrat-o în domeniul lor de alegere. Patch-urile de pe jacheta mea simbolizează excelența academică (cartea deschisă și flacăra), anul absolvirii, statul în care am studiat (Texas), sportul practicat (fotbal american), poziția (Linebacker) și numărul în echipă (34). Deși în mod normal aceste jachete trebuie sa fie achiziționate de către elevi după ce își câștigă dreptul de a le purta, în cazul meu aceasta mi-a fost oferită de către directorul școlii ca recunoaștere a rezultatelor obținute cu ocazia competițiilor educaționale la care am participat.

Pe zi ce trece se aproprie încheierea anului școlar, iar lumea începe să numere zilele de școală rămase până la încheierea anului școlar pe data de 31 mai. În ultimele săptămâni cei de a 12-a sunt în atenția lumii, aceștia luând parte în mai multe tradiții organizate strict pentru ei, cum ar fi: Senior Trip, Senior Walk, Senior Sunday și Graduation Practices. Cu ocazia Senior Trip-ului am fost invitat să iau parte la el chiar dacă eram în clasa a 11-a. În cadrul Senior Trip-ului am mers cu toți membrii clasei a 12-a la parcul de distracții „Six Flags Fiesta” din San Antonio.

Parcul de distracții Six Flags este originar statului Texas, de unde vine și numele Six Flags, acesta făcând referire la cele 6 steaguri: mexican, francez, spaniol, texan, confederat și american, care au fost arborate asupra pământului texan. Numele de fiesta este dat datorită culturii hispanice și latino din orașul San Antonio. Un alt parc Six Flags al cărui nume este inspirat de orașul în care se afla a fost Six Flags Astroworld în Houston, al cărui nume se inspiră din istoria orașului strâns legată de explorarea spațiului și prezența centrului NASA.

O altă tradiție este Senior Walk-ul în cadrul căreia cei de a 12-a defilează pe holurile școlii primare din Devine cu scopul de a conecta fosta generație cu viitoare generație de liceeni. Într-un final a venit și ziua așteptată de toți cei de a 12-a din momentul în care au început ciclul educațional și anume ziua absolvirii. În cadrul stadionului de fotbal, pe sinteticul acestuia, au fost așezate 114 scaune , fiecărui absolvent corespunzându-i un scaun. Aceștia au foat așezați în funcție de medii, cei cu media cea mai mare stând pe primul rând și vice versa. Elevul cu media cea mai mare poartă numele de Valedictorian, iar cel cu cea de a 2-a cea mai mare medie de Salutatorian. Valedictorianul este singurul elev care oferă un discurs la începutul ceremoniei de absolvire și ultimul care oferă discursul de încheiere a ceremoniei de absolvire.

Săptămânile 38-39

Pe măsură ce perioada mea texană se apropie de sfârșit încep să aloc timp și pentru vizite în locații definitorii pentru istoria acestei zone. Recent am fost împreună cu familia gazdă să vizităm barajul Amistad. Acesta  este un baraj internațional de pe Rio Grande, construit în 1969 pentru a crea un rezervor de 5.250.000 de acri (aproximativ 2.124.598 hectare) pentru controlul inundațiilor, conservare, generare hidroelectrică și utilizări recreative.

Amistad este cel mai mare dintre barajele și rezervoarele de stocare operate de SUA-Mexic de pe Rio Grande, cu 10 km lungime și 77 de metri deasupra albiei râului. Barajul are 16 porți de deversare care pot elibera până la 1.500.000 de metri cubi de apă pe secundă. Rezervorul se desfășoară pe aproximativ 100 de km  în sus de Rio Grande, are o suprafață de 26.3046 hectare și un volum de 1.264.000 de ha.

Barajul a fost construit de International Boundary and Water Commission ca o investiție comună a Statelor Unite și a Mexicului. Ambele companii sunt responsabile de operarea și întreținerea Amistad, deoarece beneficiază și protejează regiunile de pe ambele părți ale graniței. Președintele Richard M. Nixon și președintele mexican Diaz Ordaz au deschis în mod oficial în comun barajul în 1969.

Pe esplanada barajului am fost impresioant de lucrările monumentale închinate unor zeități aztece ca o forma de comuniune cu natura și cultura acelor locuri. O expresie des folosită în politica mezoamericană (de mediu) este la agua es vida: apa este viață. Chiar și aztecii puneau un accent puternic pe apă și orice zeitate care este legată de acest tărâm avea, prin definiție, o mare importanță.

Zeul aztec Tlaloc este  responsabil pentru ploile iminente și abundente. Din acest motiv, el este venerat până astăzi de mai multe culturi mezoamericane. Dar a avut și o parte inversă. Tlaloc este cunoscut în general ca un zeu aztec legat de apele cerești, lacurile de apă dulce, fertilitatea, tunetul și grindina. Pe lângă aceasta, el este văzut ca zeul patron al muncitorilor pământului, ceva care are de-a face în principal cu capacitatea sa de a da viață culturilor.

În afară de asta, el este văzut ca guvernatorul celui de-al treilea ciclu solar, o versiune a pământului dominată de apă. Potrivit aztecilor, în prezent trăim în al cincilea ciclu solar, așa că s-ar putea ca Tlaloc să fi depășit deja apogeul în această versiune a planetei noastre. Pentru că apa este viață, tărâmurile care erau controlate de zeul nostru erau destul de vitale. Pe scurt, el a determinat practic dacă aztecii aveau acces la resurse suficiente, oferindu-le sezonul ploios important pe care și-l doreau cu toții.

Deși este legat de ploaie și apă, el este, de asemenea, înrudit cu tunetul și grindina. Această relație semnifică o poziție destul de puternică, iar legenda spune că a fost atât de precis cu tunetul său încât putea ucide pe oricine dorea. Deci Tlaloc era dătător de viață și mortal în același timp, în funcție de starea lui de spirit. Potrivit arheologilor, zeul aztec al ploii era deja adorat cu cel puțin 800 de ani înainte de sosirea aztecilor.

Viața lui Tlaloc începe în miticul „paradis de origine”, numit Tamoanchan. Conform mitologiei aztece, aici a fost inițiată toată viața, în timpul unei mari adunări vechi a zeilor. Cu mult înainte de a coborî pe pământ, Tlaloc a avut o viață plină de evenimente. La început, a fost căsătorit cu o zeiță care ar fi cunoscută sub numele de „Floarea Quetzal” – Xochiquetzal. Dar ea a fost dorită în special de un zeu numit Xipe Totec: zeul aztec al agriculturii. În conformitate cu natura sa înșelătoare, Xipe Totec a furat soția lui Tlaloc, lăsându-l pe Tlaloc într-o durere profundă.

A obținut rapid o nouă soție pe nume Chalciuhtlicue, zeița apei și a botezului. O zeitate oarecum minoră, dar cu siguranță l-a ajutat enorm. Împreună au gestionat ciclurile apei și ale agriculturii din întreaga lume. Aztecii credeau că Tlaloc locuia la un vulcan stins, situat nu departe de estul actualului Mexico City: Muntele Tlaloc. Templul de la Muntele Tlaloc era situat direct la est de un alt templu mare al lui Tlaloc, care era situat chiar în Mexico City. Mai precis, el locuia în jurul peșterilor de munte, unde vechii azteci făceau sacrificii. Deși zeul aztec avea mai multe soții, Tlaloc locuia în mare parte singur pe Muntele Tlaloc.

Tlaloc nu numai că era foarte venerat, dar era și foarte temut. El putea trimite ploaia sau provoca seceta și foamea. El a aruncat fulgerele pe pământ și a dezlănțuit uraganele devastatoare. Se credea că Tlaloc ar putea trimite pe pământ diferite tipuri de ploaie, binefăcătoare sau distrugătoare de recolte. Se spunea că anumite boli, cum ar fi hidropizia, lepra și reumatismul, sunt cauzate de Tlaloc și de zeitățile sale. Deși morții erau în general incinerați, cei care au murit din cauza uneia dintre bolile speciale sau care s-au înecat sau care au fost loviți de fulger au fost îngropați. Tlaloc le-a dăruit o viață veșnică și fericită în paradisul său, Tlalocan.

Întors acasă am continuat activitățile de voluntariat cu Mission Devine. Mission Devine este o organizație nonprofit care reunește voluntari pentru a repara casele locuitorilor în vârstă, cu dizabilități, văduve și veterani din zona Devine, Texas. Nu există taxe către proprietar pentru serviciile organizației. Toate lucrările vor fi efectuate fără costuri. Acest lucru va depinde de nevoile proprietarului și de abilitățile voluntarilor. Scopul este să ne asigurăm că locuința  oferă un mediu sigur și cald.

Lucrările pot include vopsitorie, tâmplărie, înlocuirea ferestrelor, instalarea cuptorului sau a încălzitorului de apă caldă, repararea acoperișurilor cu scurgeri, reparații electrice și sanitare, rampe pentru scaune cu rotile și multe altele. Toate lucrările la casă sunt efectuate de voluntari din toată zona Devine.Timp de o săptămână am fost repartizat la lucrări de reparații acoperișuri cât și la tăierea copacilor, îndepărtarea rădăcinilor și toate tipurile de lucrări în curte. TOATĂ SĂPTĂMÂNA în căldura dogoritoare din Texas!!!

O dată cu încheierea anului școlar se aproprie și încheierea anului meu în Statele Unite. Pot spune cu încredere că nu mai sunt aceeași persoană care la data de 17 august 2023 a pășit în afara porților aeroportului din San Antonio și care a fost întâmpinată de soarele puternic și climatul arid oferit de sudul statului Texas. Dacă ar fi să descriu anul meu în Statele Unite folosind un singur cuvânt acela ar fi „Rodeo” deoarece, precum un rodeo, anul meu a trecut rapid, a avut urcușuri și coborâșuri, momente în care simțeam că o să cad de pe șa/aș fi pierdut controlul, dar și momente în care totul luase o întorsătură spre beneficiul meu. În concluzie anul meu în Statele Unite m-a ajutat foarte mult în procesul meu de maturizare și de a descoperi ce carieră voi urma în viitor.

Vreau să mulțumesc programului FLEX și organizației mele de plasament, ASSE, fără de care nu puteam lua parte la această experiență. Vreau să mulțumesc mentorilor mei din Statele Unite: Tammy Bishop și Lon Cozby, care mereu m-au împins cu scopul de a îmi depăși limitele atât în sala de debate cât și pe terenul de fotbal. Vreau să le mulțumesc persoanelor pe care le-am întâlnit în Texas și cu care am făcut amintiri nenumărate și memorabile: Robbie, Hannah, Joey, John, Will, CJ, Jesse, Tommy, Jacob, Joseph, Bryson, Michael, Henry, Hailey, Eli, Roy, Israel, Edwin, Yaya, Daniela, Ryan, Gabriela, Eric, George și mulți alții. Salvând ce e mai bun pentru final, vreau să-i mulțumesc familiei mele gazdă Mireya Vanderslice, James Vanderslice și Roy Vanderslice pentru toate momentele în care au fost alături de mine, pentru toate oportunitățile pe care le-au creat pentru mine și pentru toate sfaturile pe care mi le-au oferit.

Și vă mulțumesc și vouă care ați fost martorii experienței mele texane. Aștept să mă întorc să mă revăd cu colegii, cu școala, cu familia mea.

Și ca o ultimă vorbă de încheiere doresc să menționez un citat al politicianului George Prescott Bush: „Texas nu este doar un loc pe o hartă… este o idee în inimile oamenilor noștri.” („Texas isn’t just a place on a map, it’s an idea in the hearts of it’s people”)

Informatii despre programul Flex

Prezența mea în SUA se datorează obținerii unei burse FLEX, iar pentru că în vara aceasta se deschide un nou sezon de aplicații în cadrul programului de burse FLEX mai jos găsiți câteva informații despre program.

Programul Future Leaders Exchange (FLEX) este un program sponsorizat de guvernul SUA pentru elevii de liceu din Europa și Eurasia. Programul oferă finanțare prin burse elevilor pentru a călători în Statele Unite și a urma un liceu din SUA un an academic complet, trăind într-o familie gazdă din SUA.

În 1992, senatorul american Bill Bradley a sponsorizat, împreună cu congresmanul american Jim Leach, legislația istorică care prevedea programul FLEX. Finanțarea a fost aprobată de către Congresul Statelor Unite pentru a extinde relațiile de prietenie dintre poporul Statelor Unite ale Americii cu oamenii din țările din fosta Uniune Sovietică și de atunci s-a mărit și în alte țări. FLEX este finanțat integral de Guvernul Statelor Unite și administrat de Biroul Afacerilor Educaționale și Culturale (ECA) al Departamentului de Stat al SUA.

Programul oferă liceenilor selectați o bursă pentru a petrece un an academic în SUA cu o familie gazdă voluntară, urmând un liceu din SUA pentru a încuraja înțelegerea între oamenii din Statele Unite și oamenii din alte țări din întreaga lume.

Programul FLEX este susținut la nivel local de mii de cetățeni americani și de licee locale care găzduiesc, educă și sprijină elevii fără o compensație financiară.

Ajuns la al 30-lea an, programul FLEX a oferit burse pentru peste 30.000 de elevi de liceu. De cele mai multe ori, într-un an, între 900 și 1.000 de studenți studiază în SUA în cadrul programului FLEX.

FLEX este gratuit pentru toată lumea și acoperă următoarele:

•          Călătoria din orașul de origine din România la orașul gazdă din SUA și retur;

•          Participarea la o sesiune de orientare înainte de plecare care include pregătirea înainte de program;

•          Cazarea participantului la o familie gazdă americană timp de un an școlar;

•          Admiterea la un liceu american;

•          Asigurarea medicală care acoperă tratamentul bolilor care apar în timpul programului, cu excepția afecțiunilor preexistente și a îngrijirilor dentare;

•          Bursa lunară care constituie 200 USD și permite elevului să participe la viața socială;

•          O alocație suplimentară care constituie 300 USD pentru achiziționarea de articole de bază necesare la școală, de exemplu, manuale școlare, echipamente sportive;

•          Suport în cadrul programului pe parcursul întregului an

O NOUĂ RUNDĂ SE VA DESCHIDE ÎN AUGUST 2024.

Pentru cei interesați  a afla când se deschid aplicațiile FLEX 2025-2026 vă recomandăm să completați formularul de preînscrieri disponibil AICI.

About Author