North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Jurnalul unui adolescent român în Texas | Ep. 4

Ne întoarcem cu cel de-al 4-lea episod din experiența pe viu a lui Mureșan Theodor Andrei prin viața de zi cu zi a unui adolescent român în Texas, S.U.A. Esența vieții și a școlii americane și de data aceasta și a Mexicului.

Săptâmâna 9 | 15 octombrie –20 octombrie

Mă bucur că și de această dată ești alături de mine în reparcurgerea amintirilor și aventurilor din Texas! Azi  se împlinesc 3 luni de când am ajuns aici și încep să înteleg că spiritul Texan este mult mai mult decât „Dallas-ul” generație bunicilor mei sau a jeans-ilor „Lee” purtați de către generația părinților. E o stare de spirit și asta deoarece Texas nu a încercat niciodată să se izoleze de trecutul sau de viitorul său, și astfel s-a schimbat mai mult decât majoritatea statelor.

Prin etape succesive de stăpânire străină, guvernare republicană și statalitate rezistentă, o independență neîmblânzită a fost dezvoltată prin ceea ce caracterizează Texasul: geografie, tradiție, istorie, obiceiuri. Capabil de prietenie și cooperare, acest individualism texan rezistă standardizării și liniștii. Este plin de resurse naturale, gelos pe numele său, confident al prezentului și dispus să parieze pe viitor. 

Cel mai bine descrie această stare de spirit un citat al lui David Crockett, unul dintre fondatorii statalității texane. În 1835 Crockett a devenit deziluzionat de politică și a pornit să exploreze Texasul, plecând din Tennessee cu celebrul citat: „Din moment ce ați ales să alegeți un bărbat cu un picior de lemn pentru a-mi succeda, puteți merge cu toții în iad, iar eu voi merge în Texas”. Crockett s-a îndrăgostit de Texas și s-a alăturat voluntarilor în lupta pentru independența Texasului. Este unul dintre citatele mele  preferate referitoare la Texas și, din ceea ce observ, probabil că este și al multora din aceasta zonă.

Săptămâna aceasta am început meciurile de play off împreună cu echipa de JV cu scopul de a câștiga titlul de DISTRICT CHAMPIONS. Titlul de District Champions îți oferă titlul de cea mai bună echipă dintre orașele Carizzo Springs, Bandera, Devine și Pearsall. Începând cu meciul orașului Bandera mi s-a oferit distincția de ,,kick-off captain” care îmi dă responsabilitatea de a face tot ce e în stare ca echipa mea să fie prima care intră în posesia mingii. 

Chiar dacă particip la competițiile sportive pentru a primi credit educațional la orice clasă, trebuie să frecventeze cel puțin 90% din zilele de clasă. Un elev care frecventează cel puțin 75%, dar mai puțin de 90% din zilele de curs oferit poate primi credit DACĂ completează un plan (adică recuperează orele  după școală într-o sâmbătă), aprobat de director sau de persoana desemnată care permite elevului să îndeplinească cerințele de instruire pentru clasă.

DACĂ un student participă la mai puțin de 75% din zilele în care se oferă o clasă sau nu a finalizat planul aprobat de director, atunci studentului i se va REFUZA creditul pentru clasă (clase). Cum suntem notați, asta e un alt aspect și o să îl descriu pe larg mai încolo. 

Pe lângă distincția primită în timpul meciului am avut ocazia de a prezenta săptămâna aceasta în cadrul orei de spaniolă mai multe prezentări despre România. În cadrul prezentării am introdus informații de bază despre România cum ar fi: orașe, atracții turistice, geografia și gastronomia. Am primit un feedback pozitiv din cadrul audienței, iar elevii au fost impresionați de asemănarea dintre mămăligă și polenta, iar sarmalele cu tamales. 

Săptămâna 10 | 20 octombrie –27 octombrie

Miercuri, împreună cu biserica ,,First Baptist Church” din Devine, am avut ocazia de a juca într-un meci amical de baseball împreună cu alți membri din grupa de tineret a bisericii. Baseball-ul mi se pare un sport interesant în care ai nevoie de multă rezistență pulmonară deoarece trebuie să alergi foarte rapid de la o bază la alta în timp ce trebuie să fii atent la mingea aruncată în aer de unul din coechipierii tăi deoarece momentul în care mingea atinge solul și intră în posesia adversarilor trebuie să te oprești din alergat, iar dacă nu ești la una dintre cele 4 baze ale adversarilor atunci ești scos din meci.  

În urma ultimului meci împotriva echipei din Pearsall am încheiat sezonul de fotbal american, iar antrenorul de la echipe de varsity de fotbal american mi-a propus să mă alătur următorului nivel la care pot juca fotbal american și anume varsity football. Dacă mă alătur echipei de varsity aș avea ocazia de a juca într-un stadion profesionist în două săptămâni împotriva unei echipe din Austin în cadrul play off-urilor pentru titlul de ,,Texas State Champions”. 

Pentru ca am încheiat un trimestru aici consider ca e interesant sa vă prezint câteva informații referitoare la sistemul de notare folosit aici. Abordarea numerică a sistemului de notare din SUA este destul de simplu de înțeles. În acest sistem studenții sunt marcați pe o scară numerotată predeterminată de universitatea sau școala lor. În funcție de cât de bine se descurcă, vor primi o notă numerotată pentru a-și evalua performanța.

De exemplu, eu sunt notat pe un sistem de procente și primesc o notă între 0 și 100%. În Statele Unite, performanța academică este evaluată folosind note de la 5, 6 până la 7 litere. Scala convențională de notare include A+, A, A-, B+, B-, B-, C+, C-, D+, D, D-și F, A+ fiind nota cea mai mare și F fiind cea mai mică. Iată o defalcare rapidă și ușoară a sistemelor de clasificare din SUA. Fiecare notă de literă corespunde unui număr sau unui procent, care este apoi folosit pentru a calcula GPA (grade point average). La sfârșit de prim trimestru situația mea școlară se prezintă astfel Materia Procent Litera Scara 4.0 
1Legislatia USA94A4
2Fizica97A4
3Engleza 100A4
4Algebra90A-3,7
5Athletics 100A4
6Criminalistica97A4
7Istorie SUA 100A4
8Spaniola 100A4

Săptămâna 11 | 27 octombrie-3 noiembrie

Weekendul acesta am fost foarte ocupat. Primele 2 zile le-am petrecut în Mexic împreună cu mama mea gazdă și fiul ei deoarece era ziua de naștere a surorii ei și un festival în orașul Acuña cu ocazia sărbătorii ,,Dias de los Muertos” sau Ziua Morților. Deja m-am obișnuit cu trecutul vamei peste fluviul Rio Grande și cu schimbarea limbajului din engleză în spaniolă. Datorită spaniolei învățate la școală am putut să mă descurc în Mexic în cazul în care eram nevoit să comand mâncare de la un restaurant. 

Odată ce soarele a apus ne-am îndreptat spre centrul orașului unde locuitorii din oraș conform tradiției latin-americane au ridicat mici altare pentru persoana decedată din familia lor sau care semnifica mult pentru ei. Aceste altare conțineau o  poză cu persoana pentru care ridicau altarul, obiecte pe care persoana le folosea în ziua de cu zi, mâncarea și băutura preferată a persoanei decedate, petale de gălbenele și nu în ultimul rând o cruce. Petalele de gălbenele sunt considerate drept ghizi pentru cei morți cu scopul de a îi conduce dinspre mormânt spre cei dragi și altarul dedicat lor în cadrul zilei de ,,Dias de Los Muertos”.  

În urma șederii de o zi în Mexic am părăsit sud vestul Texasului și am plecat spre sud-est cu destinația: Corpus Christi. Odată ce ne-am cazat la hotel era seară așa că am decis să vizităm portul din Corpus Christi care era la 5 minute de mers pe jos de noi. Ajunși în port am mâncat la un local care s-a inspirat cu tematica din cultura și comunitatea de pescari din zonă. La acel local am avut ocazia de a vedea  apusul și cum Soarele se scufundă în Golful Mexicului. Orașul Corpus Christi este un oraș interesant deoarece nu are ieșire directă la Golful Mexicului fiindcă ieșirea la Golf este blocată de bancurile masive de nisip pe care se află ,,Mustang Island State Park” și ,,South Padre State Park”. Orașul are propria sa lagună, „Corpus Christi Bay”, în care curenții din Golful Mexicului intră, dar nu tulbură apele. 

Ziua următoare am vizitat Universitatea Texas A&M Corpus Christi. Universitatea este singura universitate din Statele Unite a cărei campus se află complet pe o insulă. Partea de est are ieșire la Golful Mexicului iar partea de vest la Corpus Christi Bay. Am vizitat universitatea și am avut parte de un tur ghidat în jurul campusului alături de alți studenți de liceu care sunt interesați în a se înscrie la universitate. Universitatea Corpus Christi face parte din lanțul de universități Texas Agriculture and Mechanical, care au ca arie de expertiză științele naturii. Tot în cadrul universității se poate regăsi cel mai bun program de biologie marină din Statele Unite. O universitate care este in TOP 3 personal de aplicat dupa ce finalizez liceul la CNAMD.

După ce am terminat vizita în Corpus Christi ne-am îndreptat înapoi spre casă. În seara de Haloween am fost împreună cu fratele gazdă prin cartierul de case din Devine cu scopul de strânge cât mai multe bomboane. O dată ce soarele a apus am avut ocazia de admira efortul depus de oameni în a-și decora casa pentru seara de Haloween. O dată ajunși acasă, deoarece gălețile noastre erau pline cu bomboane, am decis să sculptăm o față înfricoșătoare în dovleac ca mai apoi să punem o lumânare în dovleac.

Săptămâna 12 | 3 noiembrie-10 noiembrie

La școala trebuie, atât noi cât și corpul profesoral, să respectăm un set de valori dupa cum urmează: 

Respect: Elevii și personalul vor avea considerație și sprijin unul pentru celălalt din punct de vedere emoțional, profesional și mental.

Încredere: construirea de relații bazate pe încredere unul în celălalt.

Credință: Vom avea convingerea necondiționată că toți elevii pot și vor avea succes.

Angajament: Vom fi dedicați succesului elevilor .

Loialitate: Devine High School se va angaja activ și sârguincios și va oferi sprijin studenților și comunității.

Onoare: Țineți Devine High School la standarde mai înalte prin acțiunile noastre la școală și în toate activitățile extra curriculare.

Integritate: Vom fi responsabili și vom face ceea ce trebuie chiar și atunci când nimeni nu ne urmărește și lucrul greșit poate fi mai ușor.

Familia: Familia Devine High School este o relație construită pe respect reciproc.

Onestitate: Trăiește adevărul în acțiunile tale zilnice.

Într-un final am decis să mă alătur echipei de varsity de fotbal american, asta însemna încă o săptămână de antrenamente, dar m-am înscris în echipa de fotbal american ca să dau tot ce am pe teren și să-mi depășesc limitele. Pe lângă antrenamentele la fotbal mi-am ajutat colegii din echipă la asamblarea unui ,,float” (o remorcă mai lungă) pentru o paradă care urma să fie sâmbătă. Când ziua de sâmbătă a sosit ne-am întâlnit toți jucătorii de fotbal din echipă la casa unui coleg unde ne-am urcat pe float-ul care ne-a condus prin centrul orașul.

În timp ce eram pe float trebuia să respectăm tradiția de a arunca cu bomboane spre public. Rolul acestei parade era de a deschide „Cactus Festival” un festival care e organizat anual în Devine cu scopul de a pune în evidență cultura hispanică din zonă și cultura populației americane legate ranching și crescutul vitelor. Cactusul are rolul de a conecta cele două culturi prin viața grea pe care o duc în sudul Texasului. După paradă am ajutat Biserica Baptistă din Devine cu decorarea unor felicitări pentru Thanksgiving care urmează să fie date celor nevoiași în timpul unei mese caritabile cu ocazia Zilei Recunoștinței.

Această tradiție anuală de sărbătoare de Ziua Recunoștinței în coloniile nord-americane este documentată pentru prima dată în 1619, în ceea ce se numește acum Commonwealth-ul Virginia. Treizeci și opt de coloniști englezi de la bordul navei Margaret au ajuns pe râul James la Berkeley Hundred în comitatul Charles City, Virginia, la 4 decembrie 1619. Debarcarea a fost urmată imediat de o sărbătoare religioasă, stabilită în mod specific de carta grupului de la Londra. În jurnalul expediției se stabilea „că ziua sosirii navelor noastre la locul desemnat pentru plantare în țara Virginiei va fi sfințită anual și perpetuu ca o zi de mulțumire lui Dumnezeu Atotputernic”.

Am luat parte la primul meci de varsity vineri. Meciul a fost în Nord -Estul orașului San Antonio în ,,Matador Stadium”. După meciul de fotbal am plecat cu familia gazdă spre Houston.

Săptămâna 13 | 10 noiembrie-15 noiembrie

Împreună cu familia gazdă, am fost la ,,Renaissance Festival”. Festivalul este asemănător cu reconstituirea istorică din România doar că în loc de reenactori care se îmbracă în diferite personaje, aici publicul creează atmosfera deghizându-se în diferite personaje din Evul Mediu. O altă diferență pe care am observat-o constă în faptul că ansamblul în care lua loc festivalul era deținut de un om de afaceri și nu era un ansamblu temporar, ci achiziționat și întreținut de acest om de afaceri care a finanțat întreg festivalul. Singura chestie asemănătoare cu reenactment-ul a fost un turnir între cavaleri angajați și plătiți de către deținătorul festivalului. Terenul deținut de omul de afaceri se afla într-o pădure de brazi lângă Houston. Pe lângă amplasarea festivalului, acesta avea case în stil medieval transformate în magazine în care vânzătorii erau îmbrăcați adecvat tematicii magazinului.

Din 13 Noiembrie am început IEW – Săptămâna Internațională a Educației. Săptâmana internațională a Educației este un eveniment la nivel mondial sponsorizat de Departamentul de Stat al SUA și se constituie intr-o oportunitate fantastică de a sărbători beneficiile schimburilor internaționale. Programele CBYX(Germania ), FLEX (Europa, Asia) și YES (pentru țări preponderent musulmane) și include peste 1.600 de liceeni străini din întreaga lume.

Acest eveniment este o ocazie de a învăța că diferitele culturi și tradiții sunt cele care fac lumea atât de frumoasă și unică și, în ciuda diferențelor noastre, suntem cu toții una. Prin schimbul cultural, putem face lumea un loc mai bun, construind conexiuni globale și îmbogățindu-ne reciproc viața

Mureșan Theodor

About Author