North Transylvania News

OPINIA TA CONTEAZĂ

Prima pagină » ARTICOLE » Cluj | Elevi despăgubiți pentru discriminare

Cluj | Elevi despăgubiți pentru discriminare

Zece elevi maghiari din Cluj-Napoca vor primi despăgubiri de câte 6.000 lei pe motiv că decizia din 2016 a Inspectoratului Școlar Județean Cluj de a închide clasa de arte plastice din Liceul Teoretic Apáczai Csere János a fost luată prin discriminare, scriu cei de la G4 Media.

Acest caz a început în 2016 când inspectorul general de la acea dată Valentin Claudiu Cuibus (actual consilier județean) a decis că nu va aproba funcționarea singurei clase de arte plastice în limba maghiară din județul Cluj (și chiar din regiune) pentru cei 16 elevi care au optat să înceapă clasa a 5-a în aceasta. Această situație nu a găsit rezolvare nici la secretarul de stat responsabil pentru educația în limbile minorităților András Király, care a fost nominalizat în funcție de UDMR. Acesta nu a dat niciun răspuns relevant la întrebările care i-au fost adresate de Inspectoratul Școlar, de școală și de către părinți. Cu toate că ar fi avut autoritatea în baza funcției pe care o avea, nu a contribuit la rezolvarea cazului, arată Asociația Advocacy Group for Freedom of Identity, spune G4 Media.

Potrivit sursei citate Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin decizia nr. 273/26.04.2017 a constatat că Inspectoratul Școlar Județean Cluj i-a discriminat pe acești elevi. Această decizie a CNCD urgenta rezolvarea acestui caz de către Inspectorat și Ministerul Educației. Însă cazul a fost rezolvat însă, iar prin comunicatul Asociației Advocacy Group for Freedom of Identity părinții solicită Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Ministerului Educației, respectiv d-lui Valentin Claudiu Cuibus (inspectorul general responsabil de întregul caz), să își ceară în mod public scuze de la copiii afectați de acest caz.

Dacă ai informații, imagini, video-uri ce pot deveni o știre de interes public, nu ezita și contactează-ne pe contul nostru de Facebook sau la adresa de email ntnewsromania@gmail.com.